Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kärlekstårta extra allt

 
  • Serverar: 15 portioner
Skriv ut

Denna tårta har verkligen allt man kan önska sig! Saftig vanilj- och citronbotten, lemon curd och vit choklad- och mascarponetopping. En tårta som imponerar och gör garanterat succé hos gästerna!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Botten:
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en springform, ca 20 cm i diameter.
  3. Rör smör, socker, vaniljsocker och sirap poröst i en köksassistent med vinge (inte ballongvisp) Blanda ner citronskalet. Tillsätt ägg och mjölk, lite i taget och rör till en jämn smet. Blanda vetemjöl och bakpulver, sikta och vänd ner dem i smeten.
  4. Fyll formen till 2/3 och grädda kakan mitt i ugnen i 45-60 minuter. Känn med en sticka, kakan är klar när stickan är torr.
  5. Sockerlag:
  6. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Låt det koka tills sockret smält. Tillsätt limoncellon när lagen svalnat.
  7. Lemon curd:
  8. Koka upp socker, citronsaft och ½ dl vatten i en kastrull. Låt det koka tills sockret smält. Gör en redning på ½ dl vatten, maizena och äggula. Slå den varma sockerlagen över redningen under vispning. Häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen.
  9. Vispa lemoncurden hela tiden på svag värme tills den tjocknar. Ta då genast bort kastrullen från plattan. Häll över den i en bunke. Rör ner smöret medan blandningen fortfarande är varm. Låt krämen stå täckt med plastfolie i kylen i ett par timmar för att stelna.
  10. Frosting:
  11. Vispa smör med vaniljsocker och florsocker i ca 10 minuter, tills det blir fluffigt och vitt. Vispa upp mascarponen och vispa ner den smälta chokladen. Vänd ner det i smöret till en len frosting.
  12. Smörkräm:
  13. Vispa smör och vaniljsocker med elvisp i ca 10 minuter tills det blir ljust och fluffigt. Häll äggvita och citronsaft i en rostfri bunke. Ställ bunken över vattenbad och vispa till ett tjockt skum. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning. Vispa tills marängsmeten är fast och blank och det bildas toppar i den.
  14. Lyft bort bunken från vattenbadet när marängsmeten når en temperatur på 30 grader och fortsätt vispa tills den kallnat. Klicka i det uppvispade smöret i marängsmeten under vispning och fortsätt vispa tills den kallnat.
  15. Montering:
  16. Dela tårtbottnen i 3 lika stora delar. Lägg det understa lagret botten på ett tårtfat. Pensla det med sockerlag. Stryk ut ett jämnt lager med lemoncurd på det. Lägg på nästa botten och bred ut ett jämnt lager med frosting. Lägg på den sista bottnen. Ställ tårtan en stund i frysen så att den blir stabil. Bred ett jämnt lager marängsmörkräm över hela tårtan. Dekorera den med bär och eventuellt blommor.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.