Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kött och rotsakssoppa med vetemjölsklimp.

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4-6 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Gammal hederlig köttsoppa passar bra nu i dessa vintertider! Servera med klimp som smaksatts med bittermandel och persilja, klimpen kan göras i god tid innan man kokar soppan. Ett grovt rågbröd med stark ost är också ett måste till den här soppan. Liksom äppelkaka med vaniljsås som dessert.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Putsa köttet och blanchera det två gånger.
  2. Ansa rotsakerna och lägg dem i bottnen på grytan, lägg köttet ovanpå, salta och häll på vattnet, låt koka upp och skumma om det behövs, lägg ner kryddorna och låt sjuda tills köttet är mycket mört, ta upp det och ställ åt sidan så länge.
  3. Sila buljongen och häll den i en ren gryta.
  4. Skala och skär rotsakerna i lagom stora munsbitar, lägg ner dem i buljongen och låt dem småkoka tills de är halvfärdiga.
  5. Skala potatisarna och skär dem i trevliga småklyftor, lägg ner dem i grytan, sjud i ytterligare 10 minuter.
  6. Ansa under tiden purjolöken och skär den i centimetertjocka skivor, skölj den noga i ett durkslag, låt purjon koka med tills den är färdig.
  7. Skär köttet i småbitar, lägg ner det i soppan och låt allt bli varmt.
  8. Vispa ut mjölet i lite av mjölken så att alla klumpar försvinner, häll i resten av mjölken samt smöret, koka upp under ständig vispning mot kastrullens botten. Sjud 5-6 minuter under omrörning.
  9. Ta kastrullen från värmen och tillsätt det hårt uppvispade ägget, småsjud under omrörning, det får inte koka mera! Tillsätt smaksättningen och rör om.
  10. Häll upp smeten i en skål som sköljts med kallt vatten, ställ kallt ett par timmar innan servering.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Amika 3 juni 2010

    Gjorde den här i helgen som var. Den föll dock tyvärr inte oss i smaken alls, vi gillade inte smak kombinationen mellan köttsoppan och bittermandelsmaken på klimpen. Men annars var själva soppan helt ok! En trea från oss.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.