Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rådjursköttbullar med rostade enbär och whiskysås

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Mums..Vilken underbar bjudrätt eller till söndagsmiddagen. Den vilda smaken av rådjur och enbär blandas med hettan från whiskyn.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rosta enbär och svartpeppar i torr panna på medelvärme någon minut tills de börjar dofta.
  2. Smula ner lagerbladen i den heta pannan och rosta vidare 1/2 minut under omrörning. Låt svalna. Stöt krydddorna i mortel med socker och salt.
  3. Kantskär brödet. Smula ner brödet i en bunke och slå på grädden. Finhacka löken mycket fint. Blanda ner kryddorna och löken i brödsmeten. Låt gärna stå och svälla en kvart medan du pular med annat
  4. Arbeta samman färsen med brödsmeten till jämn smidig konsistens. Det här är ett kritiskt moment! Arbetar du färsen för lite faller köttbullarna i sär och blir smuliga. Arbetar du dem för mycket blir de sega.
  5. Låt nu färsen stå och samla smak om du har tid. Gärna en timme. Då får färsen en lätt rimning vilket ger saftigare bullar. Och smakerna hinner utveckla sig ordentligt. T vätta händerna, torka dem noga och olja in dem med lite rapsolja. Rulla ca 24 fina köttbulllar. Bryn dem i stekfett på medelvärme i en stor stekpanna tills de är halvfärdiga. Om din panna är liten kan det vara bra att köra dem i två omgångar. Lägg sen alla bulllar i pannan.
  6. Slå på 1 1/2 dl vatten, grädde, fond och soja. Låt puttra i fem minuter. Slå på whiskyn och låt puttra i ytterligare 5 minuter. Rör ut maizenan i kallt vatten och red av med så mycket som behövs.
  7. Servera gärna med pressad potatis och rårörda lite syrliga lingon och lättkokta sockerärtor.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • lena4 1 februari 2009

    Jättegooa köttbullar. Jag gjorde dubbel sats , och blandade med fläskfärs. Plockade enbär på busken i trädgården. Jag tog ingen whisky i såsen den blev god ändå. Tack för ett bra recept.

  • Ann_i_Fyras 8 oktober 2009

    Vilken härlig början med att rosta enbär och svartpeppar. Doften som spred sig genom huset, kunde bara avslöja att det här kommer att bli gott. Och det blev det. JÄTTE GOTT !! Tack snälla att jag fick ta del av det här receptet. Vill oxå tillägga att såsen är en fröjd för gom och smaklökar. Den kommer jag att använda till mycket. Med vänlig hälsning Ann

  • Anni11 14 december 2009

    Ett särdeles gott sätt att tillaga köttbullar på!! Väldigt god smak på både färs och sås. Du har skrivit att man ska smula ner lagerbladen i pannan? Jag tog två, var det rätt? undrar jägarhustru i Uddevalla

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.