Det thailändska köket blander det bästa från flera olika orientaliska mattraditioner. Såserna har ofta en lite söt smaksättning av t.ex. jordnötssmör och kokosmjölk, en god kontrast till starka kryddor.
Instruktioner
- Servera med kokt pasta, gärna rispasta, kokta skivade morötter och inlagd gurka.
- Forma köttfärsen till 20-25 runda, fina köttbullar. Krydda färsen först med lite salt och peppar. Häll vetemjölet i en djup tallrik och rulla köttbularna i mjölet. Skaka av överflödigt mjöl.
- Värm olja och kokosfett i en stekpanna eller wokpanna och stek köttbullarna till fin färg runt om. Skaka pannan så att köttbullarna blir jämna och fina. Lägg upp dem på dubbelt hushållspapper så att fettet rinner av.
- Lägg currypasta i resten av oljan i stekpannan. Fräs några minuter. Häll i kokosmjölk, rör om och smaksätt med fish sauce, jordnötssmör och socker.
- Lägg i köttbullarna och sjud dem ca 5 minuter under lock på svag värme. Tillsätt 1-2 msk vatten om såsen skär sig. Lägg upp köttbullar och sås. Garnera med basilika och hackade jordnötter och servera genast.
Publicerat den
6 januari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jag lagade dina "köttbullar i jordnötssås" i dag. Det var en höjdare som min sambo ville ha oftare. Jag kan lägga in ett par bilder om du inte har något emot det?
Lagade denna rätt idag. "Skitgott" var kommentarerna från de köttätande familjemedlemmarna och vi som är familjens vegeterianer tyckte det var lika gott. I och med att alla inte är köttätare så är denna rätt super då alla kan äta av den och man delar bara upp såsen och därefter lägger i köttbullarna. Kan varmt rekommenderas. Kunde jag så skulle jag gett högre betyg :=)