Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Köttbullssmet för pikanta köttbullar med bacon

(1 kommentar)  
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Köttbullar med "inbyggd" smak. Lämpligt att servera till gratänger, stuvningar eller att skiva kalla då köttbullarna håller ihop mycket bra. Egenskaper för smeten är: mycket lättrullade köttbullar, håller ihop mycket bra, ändrar ej form nämnvärt under stekning, lättstekta. Blir mycket fasta, ungefär som halvfabrikat, fast riktigt saftiga. Utmärkt sätt att förädla billig (ofta lite sämre) nötfärs som köpts billigt i butik. Du behöver en köttkvarn för detta recept.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Putsa kalvköttet fritt från hårda fettklumpar (kalvstek exvis har stenhårt fett som skall bort) och skär i lämpliga bitar för köttkvarnen. Montera den finaste finaste skivan för din köttkvarn (normalt 3 mm). Mal bitar av köpt nötfärs, bacon och kalv tillsammans så att det blandas.
  2. Du kan frysa den färdiga färsen i ett par månader.
  3. Blanda vatten och havregryn och ev. egna kryddor, det finns gott om utymme för mer kryddor. Låt svälla ca 10 min, knäck i ett ägg och rör om. Blanda därefter *ordentligt* ned färsen (använd gärna händerna!).
  4. Forma relativt små köttbullar med lätt fuktade händer (blöt inte händerna helt då glider smeten omkring), ca 35-40 st för normalstorlek eller närmare 60 om du gör små fina "delikatessköttbullar".
  5. Stek på värme 8-9 på en skala till 12. Om du gör väldigt många köttbullar och inte hinner låta allt eftersteka, sätt in en form med det stekta i ugnen på 150 C i ca 10 min så är det garanterat genomstekt.
  6. Kryddtips: pressad vitlök, riven lök, kryddpeppar

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • maxxess 9 oktober 2010

    Efter mitt experiment med att mala egna hamburgare så var det ju givet att ge sig på köttbullar med. Riktigt fin konsistens fick köttbullarna.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.