Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 4-6 portioner
Skriv ut

Jättegott! Vill man ha ett lite magrare alternativ kan man ta hälften mjölk och hälften grädde.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kok potatisen i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och låt potatisen svalna utan lock medan du gör köttfärsen. Skiva potatisen i tunna skivor.
  2. Börja med att dela baconpaketet i 3 delar. Stek baconet och behåll fettet som bildas. Ta upp baconet och lägg det på ett fat.
  3. Tillsätt smör i grytan och bryn de skivade champinjonerna. Lägg därefter i färsen, paprika, purjolök och löken och låt det brynas med i ca 5-10 minuter. När det börjar bli mjukt och glansigt häll på hälften av grädden, crème fraiche, vitlök, kalvfond, fransk senap och alla kryddorna. Var försiktig med saltet då baconet är salt. Låt sakta puttra ca 5 minuter.
  4. Lägg nu i ½ dl riven ost (spara resten att garnera med) och låt osten sakta smälta ner under omrörning. Lägg i det stekta baconet, rör om och smaka av med mer salt och kryddor om det behövs. Ta av från spisen.
  5. Smörj en ugnsfast form. Lägg hälften av den skivade potatisen i botten av formen. Lägg på köttfärssåsen och täck med resterande potatisskivor. Strö över resten av osten och häll till sist på resterande grädde.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 20 -25 minuter eller tills rätten fått lagom färg. Ha koll på ugnen och täck med folie om det behövs. Ta ut gratängen från ugnen och låt den stå och dra med folie på i ca 15-20 minuter innan serveringen.
  7. Bjud en grönsallad till.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • brakram 2 augusti 2009

    Mycket gott för stora och små. Flera gäster bad om receptet. Synd att man inte kan tipsa via e-post.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.