Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Att göra den traditionella "knölen" med saltlag mm. är lite omständigt. Detta recept är i grunden min mors men jag har modifierat den lite och detta är en rätt jag gärna bjuder på vid festliga tillfällen. Detta då den är lätt att tillreda men tar lite tid. Jag brukar ställa in den i ugnen på kvällen innan och så får den sköta sig själv under natten.

Ingredienser

Instruktioner

Tag en 1,5 kg´s stek (fransyska, rostbiff, innanlår eller ryggbiff)ur frysen. Lägg den på ett ordentligt ark ungsfolie. Pensla steken rikligt med grillolja (Caj´ps orginal eller motsvarande)runt om. (var noga så att du inte gör hål på folien då du vänder köttbiten). Krydda sedan steken rikligt med grovmalen svartpeppar runt om. Avsluta med att pressa en vitlöksklyfta över det hela. Linda sedan in steken i folien och ta sedan ett lika stort ark till och linda in med så att det blir alldeles tätt. Var noga så att det inte går hål i paketet. Se även till att försluta bägge folie arken uppåt så att köttvätskan inte kan läcka ut. Sedan in i ungnen på ett galler i c:a 100 grader. Efter 4-5 timmar så kan man sticka in en köttermometer i steken. Låt den vara i ugnen till innertempraturen är 65-70 grader, vilket tar c:a 10-12 timmar. Ett tips här är att göra detta kvällen innan och ställa in steken innan ni går och lägger er så är den färdig på morgonen. Lägg sedan paketet på ett galler över en gryta motsv. och öppna det. Stick sedan hål i botten så att vätskan rinner ner i kastrullen. Ställ sedan steken att svalna innan ni skär upp den. Koka upp köttspadet med en eller två köttbuljongtärningar och tillsätt sedan en burk creme fraiche. Lägg slutligen i den rivna osten och låt den smällta. Smaka av med soja och peppar till önskad smak. Servera med en potatisgratäng och en fräsch grönsallad samt ett fylligt rött vin.

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • pernillaamanda 19 april 2011

    Riktigt gott kött med en helt underbar sås. Blev väldigt populär hos oss. Den gör vi fler gånger!!!!

  • Helena Sundgren 17 november 2021

    Hej, det står att man ska ta en 1,5 kg´s stek (fransyska, rostbiff, innanlår eller ryggbiff)ur frysen, betyder det att man ska tillaga den fryst?

  • Helena Sundgren 17 november 2021

    Hej, det står att man ska ta en 1,5 kg´s stek (fransyska, rostbiff, innanlår eller ryggbiff)ur frysen, betyder det att man ska tillaga den fryst?

  • Carina Hahn 23 november 2021

    Hej! Tjälknöl tillagas på fryst kött. Receptet ska jag prova,verkar så gott! Tack! ?

  • Carina Hahn 23 november 2021

    Hej! Tjälknöl tillagas på fryst kött. Receptet ska jag prova,verkar så gott! Tack! ?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.