En riktig klassiker ifrån 1903.
Till denna kaka med päronskivor i serveras en frisk blåbärssås, lättvispad grädde, créme fraiche
Instruktioner
- Ugn 180°
- Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 centimeter i diameter.
Pressa den kokta, kalla potatisen genom en potatispress.
Smält smöret och låt det svalna något.
- Mal söt- och bittermandel genom en mandelkvarn eller fint i matberedaren.
Blanda mandeln med vetemjöl och bakpulver.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Rör försiktigt ner mandel- och mjölblandningen tillsammans med den pressade potatisen och det smälta smöret i smeten.
Se till att det blir väl blandat men rör inte i onödan.
Häll smeten i formen.
- Skala päronen, kärna ur dem och skär dem i tunna klyftor.
Stick ner päronklyftorna tätt i smeten.
- Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 60-70 minuter.
Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad.
- Blåbärssås: Mixa blåbär, citron och vatten till en slät sås.
Smaka av med florsocker.
- Servera gärna lättvispad grädde eller créme fraiche till.
Lycka till! Njut
Publicerat den
28 september 2009
Liknande recept
Skriv kommentar