Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kalkonfilé med vinbärssås och potatisbakelse

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Gjorde den här rätten på nyårsafton. Kalkonfilén blir jättemör tack vare att man genast kyler den efter det att man har haft den i ugnen. Såsen blir "supergod" den kan med födel serveras även till andra rätter. Potatisbakelsen är såååå god. Hann tyvärr inte fota rätten men nästa gång jag gör den kommer jag att fota och sätta in bilden ihop med receptet.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dagen före: Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra kalkonfiléerna och lägg dem i en smord ugnssäker form. Stek dem i mitten av ugnen i 20-25 minuter, innertemperaturen ska vara 70 grader. Ställ formen i kallt vatten så de snabbt blir avkylda. Rör ihop vinbärsgelé och vitlök till glazen. Förvara filéerna och glazen i kylskåp till nästa dag.
  2. Sås: Skala och finhacka löken och fräs den i smör på svag värme i ca 2 minuter. Tillsätt rödvin, buljong, gelé och tomatpuré. Låt koka ihop i ca 5 minuter. Sila. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Låt koka i ca 2 minuter. Smaka av med rödvinsvinäger, salt och peppar. Låt såsen svalna och ställ in den i kylen till nästa dag.
  3. Potatisbakelse: Fräs kantarellerna i smör i en stekpanna i ca 2 minuter. Tillsätt grädde, timjan, salt och peppar. Låt koka i ca 2 minuter. Kyl röran i kallt vatten och ställ den i kylskåp över natten.
  4. Dagen efter: Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisen på längden i ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på smort bakplåtspapper och strö över salt och peppar. Baka potatisen i ca 10 minuter. Ta ut potatisskivorna. Varva potatis och svamp, avsluta med potatisskiva. Lägg "bakelserna" i en ugnssäker form och täck med ugnsfolie.
  5. På kvällen när rätten ska serveras: Sätt ugnen på 200 grader. Pensla kalkonfiléerna med glaze och skär dem i skivor. Värm kalkonskivorna och potatisen under ugnsfolien i ca 15-20 minuter. Koka upp såsen och rör ner smöret. Koka haricorts verts.
  6. Lägg upp potatisbakelse, kalkonskivor och haricots verts på vamra tallrikar. Ringla såsen över filéen och garnera med röda vinbär.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.