- Serverar: 2 portioner
- Tid: 2 dagar
Skriv ut
Ett halvgrovt lantbröd som med fördel bakas med assistent och tack vare kalljäsningen ger en -i mitt tycke- godare smak.
Instruktioner
- Dag 1
Smula ned jästen i en bunke.
Häll i kallvatten och rör tills jästen löst upp sig.
Häll ned grovhackade oliver, olja,brödsirap och salt och rör om ordentligt.
- Häll ned allt mjöl och blanda i assistent ca 10 minuter så du får en smidig deg.
- Smörj under tiden en stor bunke (minst 5 liter) med lite olivolja. Häll över degen från assistentbunken till den oljesmorda bunken och täck med plastfilm.
Ställ in i kylskåp i ca ett dygn.
- Dag 2
Sätt ugnen på 250 grader.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två delar.
Forma med lätt hand (så du inte tar bort för mycket luft) två limpor och lägg på bakplåtsklädd plåt.
Jäs under bakduk i 30 minuter.
- Ställ in en långpanna med 1 dl vatten längst ned i ugnen och grädda därefter limporna i 15 minuter mitt i ugnen.
- Ta ut långpannan och sänk ned plåten ett par hack, sänk värmen till 175 grader. Stick in en baktermometer i en av limporna och grädda bröden färdiga. (96 grader). Täck med bakplåtspapper om ytan blir för mörk! (Du kan om du vill spreja med vatten på limporna under gräddningstiden för hårdare/segare skorpa)
- Låt bröden svalna på galler utan bakduk för hårdare/segare skorpa eller under bakbuk för mjukare skorpa.
Publicerat den
8 september 2010
Liknande recept
Skriv kommentar