Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kalljäst lantbröd med svarta oliver

 
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 2 dagar
Skriv ut

Ett halvgrovt lantbröd som med fördel bakas med assistent och tack vare kalljäsningen ger en -i mitt tycke- godare smak.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1 Smula ned jästen i en bunke. Häll i kallvatten och rör tills jästen löst upp sig. Häll ned grovhackade oliver, olja,brödsirap och salt och rör om ordentligt.
  2. Häll ned allt mjöl och blanda i assistent ca 10 minuter så du får en smidig deg.
  3. Smörj under tiden en stor bunke (minst 5 liter) med lite olivolja. Häll över degen från assistentbunken till den oljesmorda bunken och täck med plastfilm. Ställ in i kylskåp i ca ett dygn.
  4. Dag 2 Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Forma med lätt hand (så du inte tar bort för mycket luft) två limpor och lägg på bakplåtsklädd plåt. Jäs under bakduk i 30 minuter.
  5. Ställ in en långpanna med 1 dl vatten längst ned i ugnen och grädda därefter limporna i 15 minuter mitt i ugnen.
  6. Ta ut långpannan och sänk ned plåten ett par hack, sänk värmen till 175 grader. Stick in en baktermometer i en av limporna och grädda bröden färdiga. (96 grader). Täck med bakplåtspapper om ytan blir för mörk! (Du kan om du vill spreja med vatten på limporna under gräddningstiden för hårdare/segare skorpa)
  7. Låt bröden svalna på galler utan bakduk för hårdare/segare skorpa eller under bakbuk för mjukare skorpa.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.