En enkel och god rätt som i stort sätt lagar sig själv!
Instruktioner
- Lägg lergrytan i vatten minst 30 minuter. Vattnet ska täcka både gryta och lock. Skölj, skala och dela grönsakerna i bitar. Salta och peppra steken och stek på den runt om så den får en jämnt brun stekyta.
Lägg köttet i lergrytan och lägg grönsakerna runt om.
- Häll vattnet i stekpannan och koka upp. Vispa samtidigt så du får med smaken från köttsaften och smörsmaken. Sänk värmen. Lägg i buljongtärningen, tomatpuré, rödvin och ev lagerbladet och rör ihop till en sky.
- Häll skyn över köttet och grönsakerna.
- Sätt en köttermometer i steken. Lägg på locket på lergrytan och ställ den på nedersta falsen i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. Innertemperaturen på köttet skall bli ca 70 grader, vilket tar ca 1,5 timmar.
- Ta upp steken, linda in i folie och låt svalna lite.
- Sila under tiden av grönsakerna. Häll skyn i en liten kastrull. Tillsätt 3 dl grädde, valfri fetthalt. Värm på såsen.
- Ta grönsakerna (morötterna, purjon och löken) och lägg i en skål. Lägg på en rejäl smörklick om du tycker om smörsmaken.
- Då köttet svalnat något skärs det i tunna skivor.
- Serveras med potatis och/eller enbart en grönsallad. En klick vinbärsgelé och syltlök är gott till.
Publicerat den
12 februari 2013
Liknande recept
Skriv kommentar