Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kalvstek i lergryta

 
Skriv ut

En enkel och god rätt som i stort sätt lagar sig själv!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg lergrytan i vatten minst 30 minuter. Vattnet ska täcka både gryta och lock. Skölj, skala och dela grönsakerna i bitar. Salta och peppra steken och stek på den runt om så den får en jämnt brun stekyta. Lägg köttet i lergrytan och lägg grönsakerna runt om.
  2. Häll vattnet i stekpannan och koka upp. Vispa samtidigt så du får med smaken från köttsaften och smörsmaken. Sänk värmen. Lägg i buljongtärningen, tomatpuré, rödvin och ev lagerbladet och rör ihop till en sky.
  3. Häll skyn över köttet och grönsakerna.
  4. Sätt en köttermometer i steken. Lägg på locket på lergrytan och ställ den på nedersta falsen i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. Innertemperaturen på köttet skall bli ca 70 grader, vilket tar ca 1,5 timmar.
  5. Ta upp steken, linda in i folie och låt svalna lite.
  6. Sila under tiden av grönsakerna. Häll skyn i en liten kastrull. Tillsätt 3 dl grädde, valfri fetthalt. Värm på såsen.
  7. Ta grönsakerna (morötterna, purjon och löken) och lägg i en skål. Lägg på en rejäl smörklick om du tycker om smörsmaken.
  8. Då köttet svalnat något skärs det i tunna skivor.
  9. Serveras med potatis och/eller enbart en grönsallad. En klick vinbärsgelé och syltlök är gott till.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.