En välsmakande och festlig söndagsstek som kräver mycket lite förberedelse. Den sköter sig praktiskt taget själv.
Instruktioner
- Putsa kalvsteken och gnid in den med salt och peppar. Bind upp den med snöre. Skala morot och selleri, skölj och dela dem i stora bitar. Skala schalottenlöken, hacka 2 st fint och halvera de andra. Skölj och skaka timjankvistarna torra, repa av bladen.
- Smält matfettet i en stekgryta och bryn steken kraftigt runt om. Tillsätt rotsakerna, schalottenlöken och timjankryddan och låt det fräsa med en liten stund. Häll på vin och buljong/fond.
- Låt kalvköttet bräsera (eftersteka) långsamt under lock, ca 1 timma på svag värme. Ös steken då och då.
- Ta upp steken och håll den varm inlindad i aluminiumfolie. Blanda ner crème fraiche och tomatpuré i stekskyn och låt det koka in till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
- Ta av snöret, skiva upp kalvsteken och portionera på förvärmda tallrikar. Häll över lite av såsen och servera med kokt potatis och majs.
Publicerat den
21 mars 2008
Liknande recept
Skriv kommentar