Phirni är en indisk ris- och saffranspudding som serveras med kanderade pistaschnötter och färsk mango.
Instruktioner
- Skölj och lägg riset i vatten i ca 1 timme. Torka riset med en kökshandduk och mixa det i en matberedare till ett grovt pulver. Mortla saffranen med 1 msk socker.
- Koka upp mjölk med mixat ris, 3 msk socker och saffransblandningen. Sjud 15-20 minuter på låg värme till en tjock grötliknande konsistens. Rör konstant eftersom det lätt kan brännas fast i botten. Rör ner nystött kardemumma. Häll i portionsformar och ställ i kylen ca 1 timme.
- Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Skaka pannan och häll över dem i en skål. Smält sockret i stekpannan tills det fått en gyllenbrun färg. Koka upp vattnet och häll det över det smälta sockret. Häll försiktigt eftersom det bubblar upp rejält.
- Koka sockerlagen ytterligare 2-3 minuter under omrörning så att sockret åter smälter och det är som en slät sås. Tillsätt nötterna och rör tills de är sockertäckta. Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper.
- Servera puddingen iskall med yoghurt och kanderade nötter, färsk mango och mynta.
Publicerat den
6 december 2013
Skriv kommentar