- Serverar: 40 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
De här kanelbullarna har jag lärt mig göra av min pappas fru som är en riktig bullmamma!
De blir underbart goda varje gång!!
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke.
- Smält smöret och tillsätt sedan mjölken och värm tills det är fingervarmt (ca 37°C)
- Häll ner lite av vätskan i jästen och rör om tills det har löst sig, häll sedan ner resten av vätskan, häll ner socker, ägg, salt och kardemumma och blanda om medan du häller i nästan allt mjöl, lite kan vara bra att spara till utbakningen sedan.
- Arbeta degen smidig i ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin.
När degen släpper från kanterna är den färdig.
- Låt degen jäsa i 30-40 minuter under bakduk
- Nu är det dax att sätta på ugnen! 250°C
Ta fram smöret du ska ha till fyllningen så det blir rumstempererat och riv mandelmassan med ett rivhjärn.
- När degen har jäst klart, ska du knåda den smidig. (nu kan du ta mjölet som du sparat om det behövs)
- Dela sedan degen i två delar och kavla ut var och en till rektanglar ca 30x40 cm.
- Bred på fyllningen, jag brukar ta mkt smör för då blir de godast. häller på socker och kanel efter smak och sen strö över mandelmassa över degen.
- Rulla ihop från långsidan så det blir en lång "orm", skär rullen i ca 2-3 cm bitar (varje "orm" ska bli ca 20 bitar)
- Lägg bitarna i bakformar med snittytan uppåt.
- Jag brukar klippa mina bullar när de ligger i bakformarna, så de får ett litet roligare utseende, även detta lärde jag mig av min fars fru ;)
Klipper snittytan i två och böjer de två yttre delarna bak och mitten fram (eller tvärt om).
- Låt sedan bullarna jäsa under en bakduk i ytterligare 20 minuter.
- När de jäst klart så är det dax att pensla med de uppvispade äggen och sen på med pärlsocker efter smak.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter eller tills ytan har fått lite färg.
- Låt bullarna svalna under en bakduk innan du packar ner dem i påsar!
- Lycka till!
Publicerat den
6 januari 2010
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Antagligen det bästa bullreceptet på MK! Tack så jättemycket för tipset om att ha riven mandelmassa i bullarna. Godare kan det knappast bli :p Gjorde hälten med kardemumma och hälften med kanel, mums!!!