Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kanelbullar med mandelmassa

(1 kommentar)  
  • Serverar: 40 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

De här kanelbullarna har jag lärt mig göra av min pappas fru som är en riktig bullmamma! De blir underbart goda varje gång!!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Smält smöret och tillsätt sedan mjölken och värm tills det är fingervarmt (ca 37°C)
  3. Häll ner lite av vätskan i jästen och rör om tills det har löst sig, häll sedan ner resten av vätskan, häll ner socker, ägg, salt och kardemumma och blanda om medan du häller i nästan allt mjöl, lite kan vara bra att spara till utbakningen sedan.
  4. Arbeta degen smidig i ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin. När degen släpper från kanterna är den färdig.
  5. Låt degen jäsa i 30-40 minuter under bakduk
  6. Nu är det dax att sätta på ugnen! 250°C Ta fram smöret du ska ha till fyllningen så det blir rumstempererat och riv mandelmassan med ett rivhjärn.
  7. När degen har jäst klart, ska du knåda den smidig. (nu kan du ta mjölet som du sparat om det behövs)
  8. Dela sedan degen i två delar och kavla ut var och en till rektanglar ca 30x40 cm.
  9. Bred på fyllningen, jag brukar ta mkt smör för då blir de godast. häller på socker och kanel efter smak och sen strö över mandelmassa över degen.
  10. Rulla ihop från långsidan så det blir en lång "orm", skär rullen i ca 2-3 cm bitar (varje "orm" ska bli ca 20 bitar)
  11. Lägg bitarna i bakformar med snittytan uppåt.
  12. Jag brukar klippa mina bullar när de ligger i bakformarna, så de får ett litet roligare utseende, även detta lärde jag mig av min fars fru ;) Klipper snittytan i två och böjer de två yttre delarna bak och mitten fram (eller tvärt om).
  13. Låt sedan bullarna jäsa under en bakduk i ytterligare 20 minuter.
  14. När de jäst klart så är det dax att pensla med de uppvispade äggen och sen på med pärlsocker efter smak.
  15. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter eller tills ytan har fått lite färg.
  16. Låt bullarna svalna under en bakduk innan du packar ner dem i påsar!
  17. Lycka till!

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Cassiopeya 6 januari 2011

    Antagligen det bästa bullreceptet på MK! Tack så jättemycket för tipset om att ha riven mandelmassa i bullarna. Godare kan det knappast bli :p Gjorde hälten med kardemumma och hälften med kanel, mums!!!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.