Sockerkaksbotten, äppelkompott och frasig maräng. Mmmmmmm.
Instruktioner
- Sätt på ugnen, 225 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker riktigt luftigt med elvisp. Vispa i mjölken och smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Sikta ner blandningen under omrörning.
- Täck botten av en springform, 24 cm med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt med en slickepott. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 7 minuter.
- Lägg ett nytt bakplåtspapper i botten av en springform. Blanda kanel och mandelmassa noga och tryck ut massan i botten av formen. Grädda i ugnen i 7 minuter.
- Skär äpplena i medelgrova bitar. Snitta en vaniljstång och tillsätt den, citronsaft, socker och äpplen med vattnet i en kastrull. Koka under omrörning till äppelbitarna mjuknat och börjat lösas upp till mos. Dra åt sidan från plattan och ta upp och skrapa ur vaniljstången ordentligt. Rör om.
- Dela sockerkaksbottnen så det blir två bottnar. Lägg ihop sockerkaksbotten, sen kompott, mandelmassebotten, kompott och sista sockerkaksbotten i mitten på en bakplåt.
- Vispa äggvitorna med elvisp. Tillsätt citronsaften och sen försiktigt sockret utblandat med kanel, lite i taget så att äggvitorna binder det och blir höga och fluffiga. Cirka 10 minuter. Spritsa eller bred ut marängen på tårtan och sikta över råsockret. Ställ in kakan i ugnen igen och grädda i nedre delen i tjugo minuter eller tills marängtäcket är frasigt och har fått lite färg. Tiden kan variera mellan olika ugnar.
Publicerat den
28 september 2010
Liknande recept
Skriv kommentar