Saftiga bullar fyllda med tranbär och mandelmassa - så gott!
Bullarna går utmärkt att frysa, men vänta med att doppa dem i kardemumma- och socker till strax före servering.
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen lösts upp.
- Tillsätt smör, ägg, socker, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig, gärna i hushållsmaskin, ca 15 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
- Fyllning 1:
Lägg tranbär och socker i en kastrull. Småkoka ca 15 minuter till en sylt. Låt kallna.
- Fyllning 2:
Vispa ihop mandelmassa och smör, gärna med elvisp.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en avlång platta, ca 40x60 cm. Bred över mandelmassefyllningen och fördela tranbärssylten över. Vik över degen på längden.
- Kavla lätt och skär degen i ca 2 cm breda remsor och forma till knutar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 8-10 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
- Blanda socker och stött kardemumma. Pensla bullarna en i taget med smält smör och doppa dem i sockerblandningen.
Publicerat den
5 januari 2015
Liknande recept
Skriv kommentar