Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Karpatka

(6 kommentarer)  
  • Serverar: 10 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

Ett traditionellt bakverk vid namn Karpatka har fått sitt namn efter de snöiga Karpatiska bergen i Polen. En krämig vaniljfyllning mellan de goda ”petit choux liknande” bottnarna och florsocker som topping på bakelsen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 200 °C och börja med degen genom att koka upp vatten, smör och salt i en kastrull. När smöret har smält, stäng av värmen och häll i mjöl. Rör samman med en träslev tills degen släpper från kanterna.
  2. Lägg degen i en skål och vispa i äggen tills degen blir jämn och blank. Rör i bakpulvret.
  3. Bred ut smeten över en smörpappersklädd ugnsplåt. Baka i cirka 30 minuter i ugnen tills den blivit gyllene.
  4. Gör fyllningen genom att koka upp (på svag värme) mjölk, socker, potatismjöl och vetemjöl under ständig omrörning. Stäng av värmen när det börjar koka och blanda i vanilj. Rör tills det blir en fast och tjock kräm. Sätt kastrullen i ett vattenbad och rör om då och då tills sval. Vispa i smöret tills fyllningen blivit tjock och jämn.Låt svalna och bli kall. Tillsätt hårt vispad grädde. Rör om till en slät kräm.
  5. Dela kakan på mitten och bred ut ett jämnt lager av fyllningen och lägg över den andra halvan. Ställ i kylskåpet ca 1 timme så att krämen stelnar. Sikta florsocker före servering och dela kakan i bitar. Ääääät och njuuuut!!!

Kommentarer (6)

  • bossemaud 25 januari 2012

    Åh jisses vad gott det låter. Den får jag prova

  • jenniebl 26 januari 2012

    mumma =) det låter ju hur gott som helst men en liten fråga =) Går kakan att frysa?? MVh Jennie

  • ewabakar 26 januari 2012

    Jag har aldrig fryst den. Jag tror att krämen blir vattnig om du tar ut kakan från frysen.

  • Rulltan 29 januari 2012

    Snart tjejkväll - blir perfekt istället för krånglig dessert -

  • ewabakar 29 januari 2012

    hoppas det blir en given succé på fikabordet. :)

  • LEDIVO 28 oktober 2012

    Krämen var mycket god, men kladdig och då blir hela kakan kladdig att äta. Själva bottnarna tyckte vi inte var särskilt goda, så betyget blev tre.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.