Serveras som mellanmål. Syrran fick detta som mellanmål i Italien.
Instruktioner
- Olivoljan - 2 msk till smeten, 2 msk ringlas över kakan innan gräddning och 1 msk till smörjning av plåten
- Värm ugnen till 180°.
Lägg russinen i blöt i lite ljummet vatten.
Riv apelsinskalet. Se till att det vita underskalet inte kommer med.
Skala och smula valnötterna i mindre bitar.
Skölj, torka och repa rosmarinkvistarna.
Sikta ner kastanjemjölet i en skål, tillsätt vattnet och vispa till en jämn smet. Tillsätt 2 msk socker, 1 nypa salt, 2 msk olivolja, det rivna apelsinskalet och russinen (krama ur vattnet). Blanda väl.
Olja en liten bakplåt. Hur stor plåten skall vara beror på hur tjock/tunn man föredrar kakan. Jag tycker kakan är godast tunn och brukar använda två runda pizza plåtar som är 28 cm i diameter. Normalt brukar denna kaka vara ca 1 cm hög då man köper den i bagerier. Det finns även bagerier som gör den ca 3 cm hög. Häll ut smeten på plåten strö över pinjenötterna, valnötterna och rosmarinen. Ringla tillsist över 2 msk olivolja och grädda kakan i ca 30 min. Kakan är klar då ytan fått små sprickor.
Publicerat den
26 mars 2008
Skriv kommentar