Den persiska maten är inte så stark. Grundkryddorna är ofta svartpeppar, gurkmeja, salt och förstås saffran.
Instruktioner
- Köttgryta:
Fräs löken i olja i en kastrull tills den fått färg.
Skär upp köttet till lagom stora grytbitar (ca 2x2 cm) och lägg i grytan.
- Bryn köttet och låt det hela få lite färg. Tillsätt därefter salt, gurkmeja, svartpeppar, tomatpuré och tomater. Häll över citronsaften. Häll i vattnet och låt det koka upp och koka i ca två timmar.
- Auberginer:
Skala auberginerna och skär dem på längden (ca 1 cm tjocka skivor). Hetta upp oljan i en stekpanna och stek dem. När köttet är nästan färdigt tillsätt auberginerna och låt det koka i 10 minuter.
- Ris:
Skölj riset och låt det ligga i blöt i ca en halvtimma, koka upp vattnet och salt.
- Häll i riset i det kraftigt kokande vattnet, rör om tills det kokar upp och låt det sedan koka tills riset är halvkokt.
- Häll över innehållet i ett durkslag och låt vattnet rinna av.
- Lägg smör i kastrullen och låt det brynas lätt. Täck bottnen i kastrullen med potatisskivor och lägg över riset med hålslev, lägg på lite smör ovanpå riset.
Lägg en kökshanduk mellan kastrullen och locket och låt kastrullen stå på svag värme i 30 minuter.
- Ta ett fat och lägg upp den brynta potatisen som tillsammans med riset har bildat en skorpa.
(De flesta iranier älskar skorpa).
- Nooshe jan! Smaklig måltid!
Publicerat den
3 mars 2009
Liknande recept
Skriv kommentar