- Serverar: 12-16 portioner
- Tid: 30 minuter
Skriv ut
En god kaka med lägre GI.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Bröa gärna med havrekli
- Smält smöret i en kastrull. Smält ner chokladbitarna. Rör ner sockret och rör om ordentligt. Tag kastrullen från värmen. Rör ner äggen och blanda väl.
- Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker. Rör därefter ner mjölblandningen i kastrullen. Blanda väl.
Häll smeten i den smorda formen. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
- Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Lägg kakan på ett serveringsfat.
Servera med glass eller grädde och frukt. Hallon är väldigt gott till.
Publicerat den
23 maj 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Den här är supergod!
Den här är supergod!
"En god kaka med lägre GI". Lägre GI än vad? I min kladdkaka har jag aldrig så mycket som 2,5 dl socker! Och det är tyvärr en myt att dinkel har lägre GI än vanligt vetemjöl i samma malningsgrad. Det är nämligen malningsgraden som avgör GI inte mjölsorten. Så grahamsmjöl = vetemjöl med klidelar har lägre GI än siktad dinkel. Så mitt tips till "en god kaka med lägre GI" är att dra ner sockermängden till 1,5 dl, öka kakaon till 4 msk och använd grahamsmjöl istället, alternativt att göra en utan mjöl (jo det finns kladdkakerecept utan mjöl, dvs ännu lägre GI). Annars är ju tanken god med att byta ut vetemjöl mot dinkel/spelt eftersom det ger saftigare kaka/bröd, godare och nyttigare (näringsmässigt). Lycka till.