Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Klassisk gravlax med mersmak

 
  • Serverar: 12-14 portioner
  • Tid: 2 dagar
Skriv ut

Traditionell gravad lax med lite extra sting av dill och citron.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Stöt vitpepparkornen grovt i en mortel. De skall inte bli finmalda.
  2. Blanda salt, socker, vitpeppar och dillfrö i en skål. (Vill man inte ha fullt så utpräglad dillsmak så låter man bli dillfrö.)
  3. Rensa dillen genom att ta bort alla kvistar.
  4. Skär av ändbitarna på citronerna och skiva dem.
  5. Skölj och torka av laxen. Skinnsidan kan vara ganska fet.
  6. Trimma av de vita fettkanterna längs sidorna. Skär inte för långt in – det är slöseri med fin fisk...
  7. Känn noga efter med fingertopparna om det sitter några ben kvar i köttet. Tryck inte för hårt. Dra ur eventuella ben mot sidan av fisken med en plattång. Detta tar lite tid men är väl värt mödan.
  8. Dela laxfilén på mitten. (Rakt över, inte på längden.)
  9. Fördela hälften av saltblandningen i ett jämnt lager över den ena filéhalvan och ”massera” försiktigt. Ta inte i – då riskerar man att köttet går sönder.
  10. Gör likadant med andra halvan.
  11. Varva den färska dillen med citronskivor så hela den ena filéhalvan är helt täckt med ett rejält lager.
  12. Lägg den andra filéhalvan ovanpå den första så att den smala änden kommer mot den breda.
  13. Lägg laxen i en lagom stor fryspåse och knyt åt. Trä ytterligare en fryspåse utanpå.
  14. Lägg laxpaketet i en ungsform som är lagom trång så att det inte blir för mycket utrymme runt om. På så sätt halkar inte citronskivorna och dillen ut. Lägg något ovanpå, ett lock el. dyl., som tynger ned.
  15. Ställ laxen i kylen och vänd den några ggr per dygn.
  16. Efter 1-2 dygn är laxen färdig. Hur länge man vill grava är en smaksak. Kortare tid ger fastare kött men mindre citron/dillsmak, längre tid lösare kött – mer smak.
  17. Vill man ha lax i tunna skivor skär man laxen med vass tunn kniv i vinkel ända ned till skinnet och ”rakar” loss skivorna. Om man vill ha lite mer matiga bitar skär man rakt ned mot skinnet.
  18. Servera med sval eller rumstempererad hovmästarsås.
  19. Laxen håller sig fint i kylen 5-6 dagar och i frys ca.1 månad.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.