Klassiska semlor som är härligt fluffiga! Detta eftersom man har både jäst och hjortronsalt i degen.
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i ca 10 bitar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen i 250°C, ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
- Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna. Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken.
- Pudra över florsocker och servera semlorna.
Publicerat den
3 februari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jag bakade "dina" semlor igår, och dom blev jättegoda, inte så fluffiga dock eftersom jag upptäckte att hjorthornssaltet var slut...Själv är jag inte så förtjust i semlor, så jag åt bullarna som dom var, mums! Även dottern var överförtjust!
Supergoda! Bakade 30 st på jobbet idag och de gick åt i rekordfart. Nu ska jag baka ett gäng till familjen också.
Degen var riktigt kladdig och kletig att baka ut, men resultatet blev suveränt!
Bakade "dina" semlor idag, de var jättegoda, men mina blev lite torra??
Det blev väldigt goda semlor.....tack för ett bra recept.
Blev jättebra! Hade inget hjortronsalt hemma så jag tog lite bakpulver istället.
Torra bullar ar i regel tecken pa for mycket mjol. Hall igen pa mjolmangden sa ska du se att bullarna inte blir sa torra och kompakta.
Goda bullar, blev omtyckta tack för ett bra recept.
Jag fick tillsätta extra mjöl då 6-7 dl var lite lite och när timern ringde efter 10 minuter var bullarna jättemörka! Kanske beror på min ugn dock. Jag kommer att använda receptet igen, för bullarna blev goda, men då kommer jag att vara mer försiktig med gräddningstiden! =) Kommer även att göra fler bullar av degen då det blev väldigt stora bullar.
Fantastiskt goda & luftiga bullar. Jag gjorde en dubbel sats, och hade i en påse mald kardemumma också (17 gram). Kommer göra fler och lite mindre bullar nästa gång, för de blev verkligen enorma! Tack för ett kanonrecept!
Jättegoda bullar! Jag fick ta 1 dl extra mjöl men de blev fluffiga, mjuka och goda!
Wow äntligen hittat ett recept på goda fluffiga bullar. Tog åxå lite mer mjöl...gjorde dubbelsats och det sa bara swisch så alla slut!!
Tokgoda semlor och mycket goda som bara bullar. Men de blev inte alls fluffiga utan ganska " tunga " bröd. Men jag kanske inte bakade så bra.. Tack för receptet,det skall jag absolut spara till nästa år.
Superpoppis recept, är inne på årets fjärde sats! Som fler har kommenterat, en knapp deciliter mjöl extra och lite kortare gräddning så bli semlorna toppen!
Åh tack för receptet! Semlorna blev verkligen supergoda. Provade ett annat recept igår men det blev inte lika bra. Idag prövade jag det här och både familj och vänner tyckte semlorna var topp. :-)
Snabbt och enkelt. Dessutom blev de jättefina. Stort tack för detta recept!!
Mycket goda semlor! Jag gjorde dubbel sats och tillsatte en liten påse kardemumma. Blev jättebra!
Är de ett paket jäst?