Vetelängder med en fräsch citronfyllning. Klippta längder är vackra och praktiska att bjuda på om man är många.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den fingervarma mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, nymald kardemumma, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt några minuter så glutentrådarna blir starka och längderna luftiga. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
- Dela degen i två delar och kavla ut två rektanglar, ca 35x40 cm. Blanda smör, socker och rivet citronskal i en skål. Bred ut fyllning en på degplattorna. Rulla ihop rektanglarna från kortsidan och lägg rullarna brett isär på en plåt med bakplåtspapper.
- Klipp rullarna i centimetertjocka skivor men spara ½-1 cm nedtill så att de sitter ihop. Dra bitarna åt sidan, varannan höger och varannan vänster. Dra ut bitarna åt sidan och luta dem bakåt. Låt längderna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda längderna längst ner i ugnen i 30-35 minuter. Låt dem svalna under bakduk på plåten.
Publicerat den
31 oktober 2014
Liknande recept
Skriv kommentar