Riktigt snabblagad knäck med god smak
Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.
Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av
Matklubben som du hittar här.
tänkte prova ditt recept men jag måste vara helt säker på att den stelnar, jag gjorde ett liknande recept förra året med det stelnade aldrig så vi fick äta kletig knäck vilket inte var en höjdare.. :( men dina ser kanon goda ut ! :D GOD JUL & GOTT NYTT ÅR ! <3
Det är mer sirap i detta recept än i många andra knäckrecept. Det får knäcken att stelna snabbt. Använd en riktigt stor kastrull. Min är 16-17 cm hög, och 21 cm vid. Sänk värmen till fyran när smeten börjar koka, men det ska ändå koka kraftigt och bubbla. Rör om då och då, men du behöver inte röra hela tiden. Gör kulprovet för att se om knäcken är färdig. Vill du att knäcken ska bli riktigt hård, så vänta tills smeten stelnar med detsamma du släpper ner några droppar i vattenglaset.
hej,det är säkert gott. Jag har inte provat göra knäck än, men jag undrar om smeten släpper kastrullen efter att den har kokat.. för det kanske blir litelite svårt att diska. Eller??
Hej! Efter att du hällt upp knäcken i formar, häll fullt med ljummet vatten i kastrullen och låt stå typ 10 minuter. Då går det riktigt lätt att diska! Lycka till.
hej,jag undrar vad kulprovet är hihi ;P
Det jag gillar bäst med detta recept är att det är för 200 personer. :-)
"Kulprov" är när du droppar lite kolasmet i ett glas med kallt vatten och kan forma en kula av kolan. Om kulan snabbt stelnar är knäcken färdig.
vet du vilken tempatur det bli när den uppnå kulprovet?
Hej! Nej, knäcken kör jag på känsla. Men det blir gott både med lite mjukare/ segare och en hård som du måste suga på. Se till att du har en redigt stor kastrull. Jag droppar lite kola i ett glas vatten. Knäcken är klar när smeten i princip stelnar efter bara någon sekund i vattnet. Känn på smeten i botten av vattenglaset.
Jag har använt Arlas vispgrädde. Tycker det blir bäst. Har testat med andra märken - smaken är densamma men koktiden blir något längre.