- Serverar: 30 portioner
- Tid: 1 timme
Skriv ut
Jättegoda, enkla knäckebröd i hjärtanformat.
Perfekt som mellanmål, till alla hjärtans dag eller till en lyxig helgfrukost!
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250 grader. Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet fingervarmt, till 37 grader. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst upp sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, och kryddor. Rör ner nästan allt rågmjöl och vetemjöl. Arbeta degen smidigt och tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Forma den till 2 längder och dela varje längd i ca 6 bitar. Kavla ut degbitarna tunt. Börja med vanlig kavel och avsluta med kruskavel. Har du ingen kruskavel går det bra att nagga bröden med gaffel innan de gräddas.
Ta ut små eller mellanstora portionsbröd med hjälp av pepparkaksformar. Lägg knäckebröden på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 3-4 minuter. Du ser när de börjar få rikligt med färg. Låt svalna på galler utan duk. Förvara knäcebröden i burk med lock.
- TIPS! Variera smaksättningen på knäckebröden med 1 tsk malen kummin!
Publicerat den
10 januari 2010
Kommentarer
Skriv kommentar
Gjorde dessa några dagar innan julafton och gav bort som present till till min mormor ihop med en burk marmelad. Smakar toppen!
Bästa food15. Tror du att jag kan göra ditt recept men byta ut rågmjöjet mot t ex grahamsmjöl eller dinkel? Jag tål inte råg i någon form. Vänlig hälsning Margit