Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Knådfritt bröd

(21 kommentarer)  
Knådfritt bröd Knådfritt bröd Knådfritt bröd
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Detta recept är från Jim Lahey på Sullivan Street Bakery i New York. Jag var lite skepsis till detta bröd, men det var det godaste bröd jag har smakat på mycket länge, mycket lätt att göra också, bara man tänker på att jäsningstiden är 18-24 timmar. Det finns även en video om hur man gör. http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lös upp jästen i lite vatten och häll på resten av vattnet. Blanda mjöl med salt i en stor bytta, jag fick använda min 5 liters gryta, då min bakskål blev för liten när den jäste. Blanda snabbt ihop mjöl med vatten, det skall vara en ganska lös deg. Täck med plastfolié eller lock, nu skall den jäsa i rumstemperatur i ca 18-24 timmar. Den skall vara full av små bubblor när den jäst färdigt.
  2. Vänd ner degen försiktig på riklig mjölat bord, platta försiktigt ut degen med mjölade händer, vik nu kanterna på degen omlott, forma en stor bulle, var lätt på hand, den skall inte tryckas ihop. Täck degbullen med en bakduk, den skall nu vila ca15 min.
  3. Mjöla en ren handuk med ev. kli eller bara mjöl, man kan blanda sesamfrö eller vallmofrö,, lägg degen med skarvarna neråt på handuken, strö över mjöl, vik ihop handduken över degen både långsidor och kort sidor. Låt den jäsa i ca 2 timmar.
  4. Innan jäsningstiden är slut sätter man på ugnen till 225º och sätter in en gjutjärnsgryta med lock, i storlek på ca 3 liters eller en lergryta i fallsen längst ner i den kalla ugnen. När ugnen blivit varm, tar man ut grytan och vänder ner degen, så att skarvarna kommer uppåt nu, försök att utföra denna moment ganska snabbt så inte grytan kallnar.
  5. Låt den gräddas i ca 30 minuter med locket på, efter denna tid tar man bort locket och låter den gräddas ytterligare 10-15 minuter, eller till den fått fin färg. Låt det kallna på galler, med eller utan bakduk. Den måste vara kall innan man skär i den

Liknande recept

Kommentarer (21)

  • musqot 13 februari 2009

    Det blev jättegott och verkligen luftigt!

  • ingegerdb 15 februari 2009

    Wow!!! Vilket häftigt bröd det här var. Det fick en jättefin och hög form. Kan inte säga att jag någonsin bakat bröd hemma som fått en sådan fin form när man skär upp det. Dessutom smakar brödet ciabatta! Rekomenderas verkligen! En ny favorit här hemma!

  • Carpenter 9 mars 2009

    min fvorit

  • Penne 13 april 2009

    Ska det bara vara 5 g jäst?

  • segerwitch 13 april 2009

    Eftersom flera har frågat, ja det skall bara vara 5 g jäst. Lycka till. Några tycker att den smakar som stenugnsbakad bröd. Lycka till Eva

  • poffa 27 maj 2009

    Har provbakat detta bröd på med en varmluftsugn. Funkade kanon, blev precis lika fint som på filmen enligt länken ovan. Gjorde degen igår ca 14:00. Formade till degen lite lätt idag ca 11:00. Lät den liga och vila under en handduk ca 30 minuter. Gjorde en utstötning och vek ihop degen. Sedan fick den vila ytterligare ca 40 minuter under i en handduk. Värmde upp ugnen till 250 grader. Hade ingen gjutjärnsgryta till hands, det fick duga med en kantin i plåt med lock. I med brödet och locket på, ca 15 minuter. Tog sedan av locket och körde utan lock ca 8 minuter, vred sedan ner värmen till 135 grader i 10 minuter. Brödet kom upp till en innertemperatur på 95 grader och hade en fin krispig skorpa med fin färg. Efter att brödet svalnat en stund på galler var det dags för uppskärning. Och jag kan berätta att brödet hade en fin struktur och smaken var dt inget fel på. Själv har jag en vedeldad gjutjärnsspis på landet och det måste givetvis testas att baka detta bröd i den ugnen. Det här brödet får 5 plus av mig för att det är så pass lättbakat. Idealiskt för att baka i sommarstugan. Principen med detta bröd är att man får ingång en liten försurdegsjäsning, samt att man viker det och får in luft i degen. Själv brukar jag göra två vikningar/utstötningar när jag bakar mina andra surdegar. Kanske ska testa det nästa gång på denna deg. Tyvärr ingen bild på detta, ska komma ihåg att ta med kameran nästa gång jag gör detta bröd.

  • poffa 2 juni 2009

    Provbakade en ny deg med lite av en vanlig vetesurdeg som tillägg. La till ungefär en matsked. Degens såg lovande ut tills jag tappade det hela på fel ända. Brödet blev garanterat syrligt med fick ingen vidare fluff. Således inget att fota! Återkommer med nya experiment.

  • Forsen 29 augusti 2009

    Hej, bakade och njöt av detta bröd i dag, så himla gott!!! Bästa brödet jag bakat på länge, en ny favorit som garanterat kommer i repris många gånger, full pott i betyg eller snarare +5 !!

  • moola 25 oktober 2009

    Tycker inte 5++++ räcker för detta bröd. Såååå vansinnigt gott. Är så glad att jag hittade detta recept. Detta bröd kommer jag göra många gånger!!!!

  • Tingeling13 22 januari 2010

    Toppbetyg 5++++++++++++. Supergott och enkelt. Inte behöver man lägga dyra pengar på bageribröd när man enkelt kan baka det själv :o)

  • annasgoda 22 januari 2010

    helt sjukt gott bröd! Prövar att baka med grovt durum mjöl just nu hoppas det blir gott så man kan välja på vitt och grovt.Återkommer med resultat....

  • Tingeling13 27 januari 2010

    Bakade detta idag igen. Satte till degen igår och blandade då även i en tsk paprikakrydda och en tsk torkad basilika. Det smakade jättebra. Alltså är det bara fantasin som sätter gränser med smaksättning av detta bröd.

  • ros 10 februari 2010

    Tack för ett bra recept! Jag bakade detta goda bröd idag Det kommer jag att göra fler gången

  • imminn 22 februari 2010

    Hej! Jag bakader detta bröd i helgen och det var jättegott. Jag bakade i en koppargryta med lock och det gick också bra. Det var också roligt att göra något annorlunda,än den vanliga degsättningen. Det tog ju tid,men det var ju inget som man direkt behövde passa. Så det var inga problem, tvärtom så var det värt det, för vilket resultat. 5+++++, vad mer kan man säja. Ha det gott! MVH// Imminn

  • Hedman_ 5 mars 2010

    Kanon! Detta bröd blir det till o baka fler gånger! Jag körde 5 råg och 3 vete, hade i lite brödkrydda. Gotti Gotti

  • cecilialindblad 10 mars 2010

    ska det bara vara 5 gram jäst??? eller ska de va 50?

  • bp72 23 september 2010

    Hej! Vilket gott bröd. Kommer att göra det flera gånger. /mvh Barbro

  • tyntalyntan 26 september 2011

    Ootrooligt gott! Värt att vänta den tiden det tog för jäsning.. (;

  • ansod2 19 november 2011

    Absolut makalöst gott och lättbakat.

  • arokar 20 maj 2012

    Ett mycket gott bröd! Blev succé på buffebordet. TACK!

  • Insano 7 augusti 2012

    Ganska smaklöst och inte alls så bra som jag hoppats. Fick "trådig" deg enl. youtube-klippet och lät jäsa enl. instruktion. Ingen wow upplevelse direkt. 3 av 5.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.