Kött och njurpaj (Steak and Kidney pie)

Det här tycker jag är väldigt gott och som jag ofta äter när jag besöker England...det är en traditionell engelsk rätt som serveras med sås och kokta grönsaker.

Vill du testa att göra en bredare sökning klicka här: paj

Ingredienser

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
75 g smör
4 msk iskallt vatten

Fyllning:
700 g bog eller högrev av nöt
175 g njure av nöt
½ dl vetemjöl
Salt
Vitpeppar, malen
25 g smör
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g små hela champinjoner
1 ½ dl oxbuljong
1 ½ dl mörkt öl
1 lagerblad
½ tsk timjan
1 msk Worcestershiresås
1 msk tomatpuré

Till pensling:
Mjölk

Till servering:
Kokt potatis
Kokta grönsaker

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st
Visningar:
3273
Sparat:
14

Gör så här

Deg:
Arbeta in mjölet i smöret med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop det till en deg. Låt vila kallt medan stuvningen lagas.

Stuvning:
Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Putsa njurarna och hacka dem.
Blanda mjölet med salt och peppar.
Vänd ner kött och njurbitarna.
Skala och hacka löken och vitlöken och fräs i smör. Höj värmen och tillsätt köttblandningen och bryn den.
Lägg i champinjonerna och låt dem brynas med.
Rör ner buljongen och ölet, lite i taget.
Tillsätt lagerblad, timjan, Worcestershiresås och tomatpuré till stuvningen.
Sätt på lock och sjud i ca 1½ timme.
Rör om då och då.
Häll sedan stuvningen i en smord ugnsform med kant,
ca 1½ liter.

Sätt ugnen på 200°.

Kavla ut degen 5 cm större än pajformen är vid. Skär ut en remsa lika bred och lång som kanten på formen.
Fukta formens kant innan degkanten sätts på.
Pensla sedan degkanten innan deglocket läggs över.
Tryck fast degen och putsa kanten.
Forma blad av putsbitarna till garnering.
Pensla deglocket med mjölk och gör några små lufthål.

Grädda pajen i ca 40 minuter.

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.