Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Köttsoppa Soljanka

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Rysk köttsoppa.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg köttet i en ugnssäker form som du smort med lite olja, och låt det rosta i mitten av ugnen i tio minuter på varje sida.
  2. Lägg över köttet i en stor gryta. Häll på vattnet och tillsätt buljongtärningar och kryddor. Koka upp och sjud under lock i minst en timme. Tillsätt sedan klyftad lök, morot i bitar, purjo, persiljestjälkar och selleri i bitar. Låt sjuda på svag värme ytterligare en timme.
  3. Ta upp köttet och skär det i centimeterstora tärningar. Häll buljongen genom en sil och se till att pressa ut alla smakämnen. Häll tillbaka buljongen i grytan, lägg i köttet, koka upp och låt koka i ett par minuter. Kyl gärna grytan innan användningen, så att du kan lyfta bort fettet från ytan. Buljongen kommer att användas till själva soppan.
  4. Fräs hackad lök och tärnad rotselleri i olja och smör, tills löken är genomskinlig och sellerin börjar mjukna. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med ett tag. Skär saltgurkan i centimeterstora tärningar, lägg ner dem i grytan och rör om.
  5. Häll på buljong och lägg i kött, tärnad skinka och korven i centimeterbreda bitar. Koka upp och tillsätt kryddor, oliver och citronskivor. Låt soppan koka i 3-4 minuter, smaka av om det eventuellt behövs extra salt. Tänk dock på att flera av ingredienserna ger soppan sälta. Fiska upp citronskivorna.
  6. Servera med en klick smetana eller gräddfil i varje tallrik. Ett kraftigt rågbröd på surdeg är ett annat klassiskt tillbehör.
  7. Tips: Soppan blir allra bäst om den tillagas en dag i förväg och får stå kallt till följande dag. Smakerna mognar då och soljankan blir ännu godare.
  8. Kött- och buljongkoket lämpar sig också bra att förbereda och går utmärkt att frysa in.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.