X

Kokt torsk med äggsås

Fisk och skaldjur passar ofta bra ihop med ägg. Särskilt bra passar en äggsås till kokt torsk.

Vill du testa att göra en bredare sökning klicka här: torsk, ägg
Betyg (52 röster)
Antal personer
4 st
Kokt torsk med äggsås

Gör så här

Tillagning kokt torsk:
Lägg torsken i en kastrull och häll i vatten så att all fisk täcks av vattnet. Om man använder torskfiléer lägger man i dem hela i kastrullen, använder man djupfryst torsk kan man dela "fiskblocket" i fyra delar innan man lägger ned fisken i kastrullen. Tillsätt salt och kryddpeppar i kastrullen.
Om fisken är upptinad och i tunna filéer när den ska tillagas kokas den i cirka 5 minuter. Är fisken däremot inte helt upptinad och skuren i block behöver den koka i 12-15 minuter innan den är färdig. Låt torsken koka på medelvärme under lock.
När fisken är färdigkokt tar man försiktigt upp filéerna/bitarna ur kastrullen och sparar buljongen från kokningen för att använda till äggsåsen.
Tillagning äggsås:
Koka äggen så att såväl äggvita som äggula blir hård (c:a 10 minuters koktid om äggen läggs i kastrullen då vattnet är kallt). Skala äggen och skär dem i tärningar, förslagsvis med hjälp av en äggskärare, då äggen först kan delas i skivor på längden och sedan på bredden.
Lägg margarinet i en kastrull. När margarinet har smält, häll i mjölet och vispa. Tillsätt sedan mjölken och buljongen från fiskkoket, samt salt och eventuellt lite peppar efter eget tycke. Koka upp såsen och smaka av den för att tillsätta rätt mängd salt och peppar. Blanda ned de skivade/tärnade äggen samt lite färsk hackad persilja. Låt såsen koka på svag värme några minuter innan den serveras.
Servering:
Servera den kokta torsken med äggsåsen och förslagsvis kokt eller pressad potatis.


Förvaring/frysning/värmning:
Kokt fisk kan förvaras ett par dagar i kylskåp. För längre förvaring kan den frysas, även om fisken var djupfryst som rå. Äggsåsen blir inte särskilt fräsch i konsistensen om den fryses, däremot kan den förvaras ett par dagar i kylskåp för att senare värmas i kastrull eller microvågsugn. Fisken värms enklast i microvågsugn, men kan annars doppas ned någon minut i kokande vatten. I det sistnämnda fallet kan dock fisken tappa en del av sin smak. Ett alternativ är att blanda ned den kokta fisken i såsen och värma alltihop tillsammans.

Ingredienser (för måttangivelser vänligen logga in)

Torsk, Salt, Kryddpepparkorn, Vatten, Ägg, Margarin, Vetemjöl, Mjölk, Fiskbuljong, Persilja, Salt, Vitpeppar
Visningar:
80039
Sparat:
1508

LIKNANDE RECEPT

Torsk recept
Torsk gratäng
av Lena
över 2 månader
Tomas goda fisk
av remmen5
över 2 månader
Fisksoppa
av hobbe69
över 2 månader
Fisk-Favoriten
av Lucaso
över 2 månader
Lax i dillsås
av Queenie
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.