- Serverar: 10-12 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Krämig kola på en krispig botten och som serveras med röda vinbär och lite salt på det -underbart! Funkar bra att förbereda.
Betygsätt gärna om du har provat detta receptet och kika in på emmabylove.blogg.se
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C.
Pajdeg: Smält smöret. Blanda med socker och havregryn.
Blanda mjöl och kanel och häll ner i havregrynsmixen. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 port). Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten. Ställ i kylen 30 minuter.
Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna.
Kolafyllning: Koka upp grädde, sirap och muscovadosocker i en vid kastrull. Låt koka ca 20 minuter. Rör då och då. För att se om kolan är klar, droppa lite av kola smeten i ett glas med kallt vatten. Den ska vara mjuk och lätt formbar men inte flyta ut. Ta kastrullen från värmen. Rör ner vaniljsocker och smöret skuret i bitar. Låt svalna nästan helt.
- Häll smeten i pajskalet. Strö över flingsalt. Ställ i kylen minst 1 timme. Hit kan förberedas.
Strax före servering: Vispa crème fraichen med elvisp tills den blivit fast. Lägg upp i en skål och pudra med kanel. Garnera pajen med röda vinbär eller lingon. Servera med crème fraichen.
Publicerat den
9 augusti 2013
Liknande recept
Skriv kommentar