Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kristinas knäckebröd

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 20 portioner
Skriv ut

Hembakat knäckebröd räknas ofta som festbröd, och brukar bakas vid speciella tillfällen, som t ex vid jul. Det tar sin tid att kavla, men det är väl värt besväret.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen med lite av vattnet.
  2. Tillsätt resten av degvätskan, olja, salt, kummin, grahamsmjöl och vetemjöl.
  3. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en längd. Dela längden i 20 bitar. Forma bitarna till små bollar.
  5. Strö rikligt med vetekli på arbetsbordet. Vänd bullarna i vetekliet. Kavla med en kruskavel ut degbollarna till mycket tunna, runda kakor, ca 15 cm i diameter.
  6. Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar. Grädda kakorna mitt i ugnen cirka 5 minuter. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
  7. Obs! Knäckebröden behöver inte jäsa.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • mahatma 18 december 2010

    Bakade detta "knäckebröd" (snarare hårt tunnbröd) i vedeldad ugn. Fantastiskt recept, snäll lättkavlad deg och jättegott bröd. De 20 brödkakorna som blev lär ta slut redan julaftons morgon...

  • pixinoelle 25 november 2011

    Jag laddar upp en bild på mina bröd och hoppas det är ok :) Jag använde förresten kruskakli istället för vetekli eftersom det var det jag hade hemma, plus att jag använde lite frön som jag tryckte fast på bröden med kaveln :)

  • sonia_n 6 september 2013

    supergoda Bytte ut kummin mot brödkrydda Gjorde dom lite mindre men då blev det fler. 2 dagar tog det sen va dom slut.....gott betyg :) Kommer att baka dom många gånger till mums / sonja

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.