Hembakat knäckebröd räknas ofta som festbröd, och brukar bakas vid speciella tillfällen, som t ex vid jul. Det tar sin tid att kavla, men det är väl värt besväret.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen med lite av vattnet.
- Tillsätt resten av degvätskan, olja, salt, kummin, grahamsmjöl och vetemjöl.
- Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en längd. Dela längden i 20 bitar. Forma bitarna till små bollar.
- Strö rikligt med vetekli på arbetsbordet. Vänd bullarna i vetekliet. Kavla med en kruskavel ut degbollarna till mycket tunna, runda kakor, ca 15 cm i diameter.
- Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar. Grädda kakorna mitt i ugnen cirka 5 minuter. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
- Obs! Knäckebröden behöver inte jäsa.
Publicerat den
11 juli 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Bakade detta "knäckebröd" (snarare hårt tunnbröd) i vedeldad ugn. Fantastiskt recept, snäll lättkavlad deg och jättegott bröd. De 20 brödkakorna som blev lär ta slut redan julaftons morgon...
Jag laddar upp en bild på mina bröd och hoppas det är ok :) Jag använde förresten kruskakli istället för vetekli eftersom det var det jag hade hemma, plus att jag använde lite frön som jag tryckte fast på bröden med kaveln :)
supergoda Bytte ut kummin mot brödkrydda Gjorde dom lite mindre men då blev det fler. 2 dagar tog det sen va dom slut.....gott betyg :) Kommer att baka dom många gånger till mums / sonja