Krusbär och kardemumma passar så bra ihop. Ta väl mogna krusbär. Mammas gamla recept som jag moderniserat. Är även gott med äpplen.
Instruktioner
- Smörj och bröa en långpanna. Sätt ugnen på 200º.
- Smält smöret till kardemummatäcket och rör ner muscovadosocker, kardemumma och havregryn. Låt det svälla en stund på svag värme.
- Vispa ägg och socker riktigt poröst, jag föredrar råsocker strö men det är en smaksak.
- Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i äggsmeten. Tillsätt fil och smält smör och rör ihop smeten.
- Bred ut smeten i långpannan och fördela krusbären över.
- Toppa med kardemummatäcket och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Prova med sticka.
- Låt svalna.
- Skär i rutor och servera gärna med en klick vispad grädde eller vaniljvisp.
- Ljust muscovadosocker ger en smak av kola men det går självklart att ta vanligt strösocker.
Publicerat den
22 juli 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
God härlig sockerkaksbotten kan tänka mig att det blir gott med äpple o även blåbär (kanske skippa kardemumman till blåbär)
Kanongoda rutor, vi har provbakat till min sambos 30-års fest och dessa kommer att gå åt...Stort tack för ett bra recept, givetvis blir det en klar 5:a med massa plus efter/Kramar
Mycket god botten. Jag älskar kardemumma så jag ska öka den mängden lite till nästa gång :)
Mycket god! Jag mixade krusbären i stället och tillsatte 1 tsk kardemumma i smeten också. Jag använde inte en ugnslångpanna utan tog ett bleck som är något mindre. Blev hög och fin!
Jag fick göra 1 ½ sats av kardemummatäcket för att det skulle räcka till en 30*40 cm långpanna. Båda gångerna jag gjorde kakan fick jag hälla av margarin från havregrynsblandningen eftersom det inte togs upp av havregrynen. Smaken är dock bra.
God men smulig! Håller med om att det räcker med mindre smör till havretäcket. Kanske 150 g? Tycker också att det ska vara mer bär i kakan. Trots det tog jag mer än det stod i receptet. Men det är ju olika vad man gillar. Tack för receptet!