Kruskaveln gör proffsiga avtryck i knäckebrödet, men det går även bra att nagga ordentligt med en gaffel.
Tänk att få ge bort en sån här trave spröda knäckebröd! Sirap, fänkål och kummin ger smaken.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en degbunke. Värm filmjölk, sirap och stötta kryddor till fingervarmt, 37°. Lös upp jästen med lite av degspadet och tillsätt sedan resten.
- Rör ner salt, vetemjöl och rågmjöl. Arbeta in resterande mjöl, lite i taget tills det blir en smidig men lös deg. Låt jäsa övertäckt 1 timme.
- Sätt ugnen på 250°.
- Ta upp degen på vetemjölat bakbord, arbeta lätt samman och forma en rulle.
- Dela rullen i 18-20 bitar. Kavla ut varje bit till en rund tunn kaka med hjälp av vetemjöl, tag ut ett hål i mitten av varje kaka.
- Avsluta med kruskavel (eller nagga väl) och lägg över på plåt. Kruskaveln gör proffsiga avtryck i knäckebrödet, men det går även bra att nagga ordentligt med en gaffel.
Tips! Man kan kavla med kruskavel direkt på plåten.
- Grädda mitt i ugnen i 5-6 minuter.
Passa noga!
Eftertorka i ugnen vid 100°, 30-45 minuter tills de känns riktigt torra. Låt kallna och lägg dem i en vacker hög, knyt om med rosett och ge bort till present .
Publicerat den
2 december 2010
Liknande recept
Skriv kommentar