- Serverar: 8 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Receptet är hämtad från Gordon Ramsays frisk aptit med lite tillägg från min sida
Instruktioner
- Skala, kärna ur och skiva mat äpplena.Lägg dem i en stor stekpanna tillsammans med strösocker och smör.Stek på stark värme i ca 10-15 minuter tills äpplerna har mjuknat till ett mos och all vätska har kokat in.Lägg över moset i en skål och låt det svalna helt..
Det bör bli cirka 475 g mos.
- Värm ugnen till 185 grader c (varmluftsugn 170 grader c)
Smörj en 26 cm vid kakform med löstagbar botten.Skala och kärna ur och skiva dessertäpplerna fint med hjälp av en vass kniv.lägg dem i en stor skål och häll över det mesta av den pressade citronsaften och en skvätt vatten.Ställ åt sidan.
- Blanda: grahamsmjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, farinsocker, och de malda kryddorna i en stor bunke.
Gör en grop i mitten och häll i ned det uppvispade ägget, olivolja och äppelmoset.
Vänd försiktig ned de torra ingredienserna i vätskan tills allt är blandat.
- Häl över smeten i den smorda kakformen och jämna till den med en stekspade.
Grädda i 30 minuter tills kakan börjar kännas fast i mitten.Ta ut kakan ur ugnen och bred hastigt ut de förberedda äppelskivorna i cirklar på kakan. Lämna en bit av kanten fri.
Pensla äppelskivorna med lite cironsaft som är kvar och ställ tillbaka i ugnen i 30-3 minuter.
Prova med en provsticka i mitten av kaka att den är färdiggräddad.
- Låt kakan svalna.
- Öppna sedan formen och ställ kakan på ugnsgaller. Rör ut aprikosmarmeladen med 1-2 msk varmt vatten och några droppar rosenvatten pensla äppel skivorna med den.
- Servera kakan varm.
Publicerat den
8 maj 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Vad spännande recept. Ska prova detta så snart som möjligt. Tack