Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kryddstark och himmelskt god filégryta

 
  • Serverar: 4-5 portioner
Skriv ut

Himmelskt god bjudrätt! Toppen för den är godare om man gör den dagen innan och får stå och dra... Så förbered och gör gärna denna rätt dagen innan, men vänta med att lägga i den rivna osten tills du värmer upp grytan på serveringsdagen. Rör i osten allra sist då grytan är färdiguppvärmd. Gillar man inte stark och kryddig mat, så kan man minska på kryddorna.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ta bort hinnorna från filén. Skär filén i 1½ cm tjocka skivor.
  2. Tvätta och strimla paprikan och purjolöken. Ansa svampen och dela den i bitar. Krossa rosépepparn i en mortel. Strö rosépepparn på filéskivorna.
  3. Lägg en klick smör i en stekpanna. Lägg i filéskivorna och salta lätt. Stek dem någon minut på varje sida. Läg dem på ett fat och ställ det till sidan.
  4. Lägg en klick smör i en stekgryta och bryn champinjonerna i ca 5 minuter. Lägg i paprika och purjolöken och låt det steka med på svag värme tills grönsakerna blivit mjuka och glansiga utan att ha tagit färg.
  5. Slå i grädden, crème fraichen, mjölken, chilisåsen, syltlöken, bambuskotten samt fonderna. Krydda med lite salt, chili grillkrydda, cayennepeppar, basilika, franska örtkryddor och sambal oelek. Låt det koka upp och sedan få småputtra och koka ihop sig, cirka 10 minuter. Lägg nu i de brynta fläskfiléskivorna och låt allt småputtra ytterligare ca 20 minuter. När det återstår ca 3-4 minuter av kokningstiden så lägg i den rivna osten och rör tills all osten smält.
  6. OBS!! Förbered och gör gärna denna rätt dagen innan, men vänta med att lägga i den rivna osten tills du värmer upp grytan på serveringsdagen. Rör i osten allra sist då grytan är färdiguppvärmd.
  7. Servera gärna kokt mandelpotatis eller annan potatis till denna rätt. Även kokt matris är gott till. Bjud en grönsallad till.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.