- Serverar: 2 portioner
- Tid: 45 minuter
Skriv ut
Kung Pao är en rätt som ursprungligen kommer från Szechuanprovinsen i västra Kina. Detta är en västerländsk version av receptet- anpassa själv mängden kryddor. Szechuanpeppar kan med fördel läggas till i receptet om man hittar.
Instruktioner
- Gör i ordning marinaden. Börja med att vispa upp äggvitan lätt med en gaffel och tillsätt sedan resten av ingredienserna.
- Skär kycklingen i små kuber, ca 1*1 cm. Lägg i marinaden och blanda runt. Ställ in i kylskåpet medan du förbereder övriga moment.
- Koka riset enligt instruktion på paketet. Låt stå på mycket svag värme om det blir färdigt innan resten av maten.
- Gör i ordning såsen genom att blanda alla ingredienser i en kopp. Smaka av så att den får rätt styrka, den ska vara stark.
- Hacka/strimla chilifrukter, vitlök och ingefära, lägg i en liten skål så länge.
- Strimla salladslök eller purjolök fint, gärna lite diagonalt. Om du använder purjo, använd bara det vita och en bit in på gröna.
- Hetta upp rejält med jordnötsolja/matolja i en liten kastrull. Stek jordnötterna tills de fått lite färg. Ta omedelbart upp och låt rinna av i en sil och sedan på hushållspapper. Varning- nötterna bränns mycket lätt, rör runt och håll koll hela tiden, ta upp så fort de börjar se lite bruna ut.
- Hetta upp en stekpanna eller wok till hög värme, tillsätt 1 tsk olja.
Tillsätt ca en fjärdedel av chili, vitlök och ingefärablandningen, rör om. Tillsätt sedan en fjärdedel av kycklingbitarna, stek i ca 60 sek. Blanda inte runt för ofta, kycklingen ska få lite färg. Putta det stekta åt sidan i pannan.
- Tillsätt 1 tsk olja till, upprepa med kryddor och kyckling i omgångar till allt är stekt. Häll i ca 2 msk Shaoxing eller halvtorr sherry efter stekpannans/wokens insida, rör och blanda hela tiden.
- Tillsätt den väl rörda såsen. Fortsätt att röra tills den tjocknar, någon minut. Observera att såsen ändå blir ganska tunn, låt den inte stå för länge.
Tillsätt salladslöken/purjolöken och stek i ca 5-10 sekunder (det ska fortfarande finnas lite spänst i löken). Strö över jordnötterna.
- Servera omedelbart tillsammans med ris, gärna i små asiatiska skålar för rätt känsla!
Publicerat den
22 maj 2009
Liknande recept
Skriv kommentar