Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kycklinggryta med tortillasticks

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Tortilla soup heter rätten då den serveras i USA. Men gryta eller soppa bestämmer man själv- späd efter önskemål och smak. Detsamma gäller chilikryddningen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala och skär 1 gul lök i klyftor och morötterna i grova bitar. Lägg lök, morötter, ancho chili, lagerblad och vitpepparkorn tillsammans med kycklingen i en stor kastrull, minst 5 liter.
  2. Tillsätt vatten och salt (1 msk salt per liter) så att det täcker. Det går åt ca 3 liter vatten. Koka upp och låt sjuda under lock ca 1 timme, tills kycklingen är klar. Låt svalna och ställ kallt.
  3. Klipp tortillabröden i smala remsor, ca 1 cm breda. Hetta upp olja i en vid kastrull till ca 180 grader. Lägg i tortillaremsorna i omgångar och fritera till gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper. Det är en stor mängd så några kan tas undan och serveras som snacks med lite flingsalt på.
  4. Ta upp kycklingen och ancho chilin. Sila av buljongen och spara den. Plocka bort kycklingköttet från benet, dela ev stora bitar. Skala och hacka 1 gul lök och vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka den färska chilin.
  5. Fräs lök, vitlök och chilihacket i 2 msk olja några minuter tills löken blivit mjuk. Lägg fräset samt ancho chilin (utan skaft) i en matberedare. Sila av burktomaterna och lägg i dem. Tillsätt 3 dl av kycklingbuljongen och mixa slätt. Häll det och kycklingköttet i en stor kastrull. Späd med ytterligare buljong, ca 9 dl, till önskad konsistens.
  6. Hetta upp kycklingkoket. Tillsätt tabasco/kajennpeppar och juicen från 1 lime. Smaka av med salt och peppar och ev mer tabasco/kajennpeppar. Dela, kärna ur och skär avokadoköttet i bitar.
  7. Servera grytan i skålar. Lägg i avokado och riven ost. Skär 1 lime i 6 klyftor och toppa med dem samt korianderblad och tortillasticks. Eller låt var och en ta tillbehören från skålar på bordet.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.