Tortilla soup heter rätten då den serveras i USA. Men gryta eller soppa bestämmer man själv- späd efter önskemål och smak. Detsamma gäller chilikryddningen.
Instruktioner
- Skala och skär 1 gul lök i klyftor och morötterna i grova bitar. Lägg lök, morötter, ancho chili, lagerblad och vitpepparkorn tillsammans med kycklingen i en stor kastrull, minst 5 liter.
- Tillsätt vatten och salt (1 msk salt per liter) så att det täcker. Det går åt ca 3 liter vatten.
Koka upp och låt sjuda under lock ca 1 timme, tills kycklingen är klar. Låt svalna och ställ kallt.
- Klipp tortillabröden i smala remsor, ca 1 cm breda.
Hetta upp olja i en vid kastrull till ca 180 grader.
Lägg i tortillaremsorna i omgångar och fritera till gyllene färg.
Låt rinna av på hushållspapper. Det är en stor mängd så några kan tas undan och serveras som snacks med lite flingsalt på.
- Ta upp kycklingen och ancho chilin. Sila av buljongen och spara den. Plocka bort kycklingköttet från benet, dela ev stora bitar. Skala och hacka 1 gul lök och vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka den färska chilin.
- Fräs lök, vitlök och chilihacket i 2 msk olja några minuter tills löken blivit mjuk. Lägg fräset samt ancho chilin (utan skaft) i en matberedare. Sila av burktomaterna och lägg i dem. Tillsätt 3 dl av kycklingbuljongen och mixa slätt.
Häll det och kycklingköttet i en stor kastrull. Späd med ytterligare buljong, ca 9 dl, till önskad konsistens.
- Hetta upp kycklingkoket. Tillsätt tabasco/kajennpeppar och juicen från 1 lime. Smaka av med salt och peppar och ev mer tabasco/kajennpeppar.
Dela, kärna ur och skär avokadoköttet i bitar.
- Servera grytan i skålar. Lägg i avokado och riven ost. Skär 1 lime i 6 klyftor och toppa med dem samt korianderblad och tortillasticks.
Eller låt var och en ta tillbehören från skålar på bordet.
Publicerat den
23 november 2011
Liknande recept
Skriv kommentar