Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Köpefralla

(51 kommentarer)  
Köpefralla Köpefralla
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

En sån fralla man köper i affären! Ok… här kommer det. Som sagt, jag har försökt göra en sån där "riktig" köpefralla i flera år, men aldrig lyckats. Jag har googlat som en gnu efter tips och tricks för att få fram den där förbenade frallan. Alla tips var typ.. jäst, vatten, vetemjöl.. bla bla bla… men inget tips hjälpte. Det blev liksom inga småbubblor i frallan. Man får ju säga att det blir ganska frustrerande efter en sisådär 100-150 frallor senare. Eftersom jag bara bakar några stycken åt gången blir det ju några gånger. Jag började helt konspirationseoretiskt tro att alla bagare hade en välhållen hemlighet. "Bagarnas heliga graal". Frimurarbagarna! Nedrans pellar som inte kan dela med sig till världen. Det började bli tröstlöst. Men en dag, av en slump, läste jag att det fanns ett annat mjöl, ett supermjöl, som hade mer protein och mer jäskraft. Det heter Manitoba Cream! DÄR! Där satt den! Det är hela enkla hemligheten! Byt ut det dära vetemjölet eller vetemjöl special mot Manitoba Cream så är saken biff! Nu hoppas jag att det inte finns någon hemlig helig Graal som jag avslöjat för bagarna, för då har jag antagligen gräddat min sista fralla:/ Följ gärna min brödblogg på www.hembakt.se

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda ihop vatten, jäst, socker, salt och olja. Ha i mjölet och knåda med assistent med degkrok i 15 min (eller för hand i 30 min.
  2. Låt degen jäsa i ca 40 min under duk.
  3. Dela sen degen i små bitar och forma små bollar och lägg på en plåt.
  4. Lägg på vallmofröna (för att få vallmofröna att sitta fast vispar jag till en äggvita och penslar på innan jag strör över dem. Detta är ju egentligen ett lyxmoment. Det smakar ju lika gott utan vallmofrön, så har du inte tid. Skippa fröna!)
  5. Låt jäsa på plåten igen i ca 30 min.
  6. Tillsist grädda dem i ugnen i ca 10-12 min på 220 grader.
  7. Klart! För att få en extra krispig yta kan man spraya in vatten i ugnen under gräddningen.

Kommentarer (51)

  • Dansmyran 26 april 2011

    Och var kan man köpa detta fantastiska mjöl då ???

  • mia94 26 april 2011

    Och hur många bullar blir det på detta recept ?

  • netaave 26 april 2011

    Går bra med vetemjöl special också, skulle tippa på att det blir 10-12 st

  • Silvy 26 april 2011

    Roligt och finurligt skrivet! Jag blir frestad att prova. Finns dylikt graalmjöl i vanliga butiker, eller är det nästa steg i mysteriet att hitta Manitobabrödraskapets hemliga grotta någonstans i Himalaya..?

  • hembakt2 26 april 2011

    Hej, Hur mycket man än önskar, så funkar det inte lika bra med vetemjöl. Jag har testat sjuuukt många gånger med vetemjöl special, men Manotoba Cream jäser upp mycket mer. Faktiskt så kan man köpa det i vanlig butik, jag köper miitt på Willys:) Så man behöver inte ge sig in i djungeln;) jag fick ihop ca 5 bullar på denna satsen. Hilsen Danne

  • Seaserpent 28 april 2011

    Köper det hos Coop det finns säkert hos andra. Det är Finax som tillverkar Manitoba Cream, det har funnits i matbutikerna i ett år eller mer. Det går fint att blanda med andra mjöl sorter, det blir då inte stora bubblor i brådet men väldigt luftigt och fint. Min erfarenhet är att det blir bäst om det får stå och gå i 45-60 min och jäsa runt 1-1,5 och en 30 minuter på plåten.

  • missimorris 28 april 2011

    Eller så dubblar man upp receptet till en paket jäst ¨så man får fler frallor på en gång när man ändå håller på ;-)

  • missimorris 28 april 2011

    Ska prova detta i em...älskar oxå köpefrallor!!! Tack hembakt 2 =D

  • bullebull 28 april 2011

    Kan du inte skriva ut ett recept på en hel sats,vem sjutton har så mycket jobb för 5 bullar,jag vill kunna frysa in för att kunna ta ut när man blir sugen.

  • Mojsan 28 april 2011

    De enklaste man kan göra om man vill ha en större sats är väl att gångra alla ingredienser i så många satser man vill ha..Te.x De här receptet ger till 2 personer och jag vill göra en sats för 6 .. då gångrar jag alla ingredienser med 3 .. Svårare kan de ju inte vara. Ska också testa dessa frallor- men eftersom vi är 5 i familjen får jag räkna ut receptet till 50 g jäst. de blir till 5 pers. och antalet frallor 12-13 st. beror på hur stora man gör.

  • miahjorth 28 april 2011

    Går det att kalljäsa dessa? Tänker på nybakade frallor till fukost... Hade faktiskt gett upp hoppet om hembakade köpefrallor, trodde det hade ngt med ugnarna att göra. Ser fram emot att testa detta!!!

  • hembakt2 28 april 2011

    Hola! Jag har faktiskt inte provat att kalljösa dem, men jag gissar att det går bra... Berätta gärna hur det blev om du provar!:) Jag gör bara smårecept eftersom vi bara är en liten familj, det hade blivit stora drivor av frallor annars:)

  • evalena52 29 april 2011

    Detta ska jag oxå prova .

  • psg90 29 april 2011

    det här verkar gott ska prova

  • hembakt2 29 april 2011

    Halloj brödbakare:) Är det någon som testat som kan berätta vad ni tyckte?:) Jag borde nog lägga till att det är ganska mycket bättre om man sprayar in vatten! Hilsen Danne

  • JoSoLa 30 april 2011

    Jag testade detta igår! Aldrig testat Manitoba Cream förut även om jag sett det i affären, har nog tänkt att det säkert inte blir så stor skillnad ändå, men detta var verkligen inte sista gången jag använde det. Har en bakmaskin som jag brukar använda till att knåda och jäsa degen, den knådar i 15+5 minuter och jäser i 1 timme och degen blev perfekt! Jag gjorde en större sats med följande ingredienser: 11 dl Manitoba Cream, 5 dl vatten, 50 g jäst, 1 msk honung samt 2 msk olivolja och det resulterade i 16 st stooora och goda frallor! De växte sig nästan dubbelt så stora och höga under gräddningen så nästa gång räcker det nog till åtminstone 20-25 st. Jag penslade också med äggvita och strödde på vita vallmofrön. Håller med om att det smakar mycket likt köpefrallor :-)

  • hembakt2 30 april 2011

    Ahhhh grymt! Vad roligt att du tyckte det funkade och blev bra!!!:))) så glad jag blir! Glad Valborg!

  • Danne777 1 maj 2011

    test

  • JoSoLa 1 maj 2011

    Jag kan ju tillägga att frallorna smakade mycket bra även idag, inte ett dugg torra ca 2 dygn efter att de bakats, och det är mer än man kan säga om de köpta som brukar bli torra efter en dag! Nu har vi ätit upp dem och nästa gång ska jag nog testa att göra morotsfrallor eller något med detta underbara mjöl :-)

  • hembakt2 1 maj 2011

    Morotsfralla låter inte dumt! Det måste jag testa att ha i! Det är roligt att prova nytt. Jag hade Bacardi Breezer i degen idag på morgonen. Det blev spännande:) (resultatet finns på www.hembakt.se om någon vill kika). Kul att det höll sig så pass länge! Jag har ätit upp för fort, så jag har inte haft möjlighet att se hur länge de kan hålla sig goda:)

  • sofiapersson 4 maj 2011

    Underbart skrivet! Jag bakar mycket också, men jag har nog aldrig testat att göra köpefrallor. Får nog bli en sats till helgens frukost. Kanske blir de kalljäst då. Kollade in din blogg, och du skriver ju så himla kul. Ha de gott!

  • hembakt2 4 maj 2011

    Tack för de vänliga orden!:) Kör nu en sats köpefralla och njut till helgen. Själv funderar jag lite på att göra fralla med Jägermeister i till helgen.... om det blir en sån får den nog heta FylleFralla;) Ha det gott!

  • Mizzie1 6 maj 2011

    Tack för ett superbra brödrecept.Kommer alltid att använda detta mjöl när jag bakar. Att det gjorde sådan skillnad. Jag kalljäste över natten och bakade på morgonen - det blev såå bra.

  • hembakt2 6 maj 2011

    Javisst gör det skillnad!? Vad trevligt att du gillade det!:))))

  • vanjes 6 maj 2011

    Hej! j ag har änteligen fått tag i detta magiska mjöl, ska baka fralla i morgon

  • LinneaEmelie 6 maj 2011

    Tack för härligt skrivet recept :). Var hittar man detta specialmjöl? Jag har tidigare gjort egen pasta med Kungsörnens specialmjöl som egentligen är tänkt att använda till matbröd. Har Du testat att baka med det mjölet? Önskar Dig härlig bullbakarhelg! varma hälsningar Linnéa

  • hembakt2 6 maj 2011

    Vanjes: Lycka till! Jag hoppas det blir en härlig upplevelse:) Linnéa: Tack!:) Om det är Vetemjöl Special du menar så har jag testat... och testat... och testat... men jag har aldrig fått det att bli i närheten av Manitoba creamen... Du hittar det i vanliga affären. Jag köper mitt på Willys:) Ha en trevlig helg! Hälsningar Danne

  • evalena52 15 maj 2011

    Hej ! detta var ett jätte bra recept, och så goda sen , har redan bakat dom flera gånger och har en deg på jäsning nu ! än en gång tack !!

  • hembakt2 15 maj 2011

    Vad roligt att du tycker det är bra:))) Det värmer:) lycka till med frallorna och må de bli frasiga och luftiga:)

  • Mumsfilibabba2 20 maj 2011

    Tack för detta toppenrecept. Hade aldrig provat det mjölet om det inte var för dej, mjöl som mjöl har jag tänkt. Har bakat och bjudit så nu är det flera som har fått ditt recept och alla blir så nöjda. Att du skoja till det i receptet gillar jag skarpt med! :)

  • hembakt2 20 maj 2011

    Hej T2! Jag var i precis samma situation, mjöl som mjöl, men det gick aldrig riktigt bra:) vad roligt att du gillar receptet! Varma hälsningar!:) /D

  • KatjaT 26 maj 2011

    Är det någon som vet om dom blir lika goda även ett tag i frysen? Tror Ni man kan göra degen och sätta ner den i frysen å tina/jäsa under natten kanske? Är det någon som har testat? Ska iaf baka lite till helgen ska bara hitta mjölet ;-)

  • chokochic 26 maj 2011

    Vilket vackert namn ... Manitoba Cream! Var får man tag på det?

  • chokochic 26 maj 2011

    Vilket vackert namn ... Manitoba Cream! Var får man tag på det?

  • hembakt2 27 maj 2011

    Halloj Chocochick! Jag håller med, visst är det vackert!:) Det går att köpa Manitoba cream i vanliga affären. Jag handlar mitt på willys:) Hej KatjaT! Jaghar inte provat att frysa det, men att kalljäsa det i kylen över natten ska funka finfint!:)

  • gorandan 1 juni 2011

    Om man vill jäsa över natten, behöver man då gå igenom den lite omständiga jäsprocessen? Eller kan man baka ut bullarna direkt och ställa kallt över natten?

  • hembakt2 1 juni 2011

    Oj, Gorandan... jag är inte hundra här, men någon annan kanske är:) men jag skulle kört på att baka ut dem och låta dem stå kallt och jäsa över natten. :)

  • gorandan 2 juni 2011

    Fick svar på mina egna frågor. Knådade degen i ca 15 min. Trillade bullar ca 70 gr. stycket. Jäste kallt över natten. Gräddade enl. recept. Blev verkligen stora och luftiga. Dock hade jag önskat en bättre karaktär i smaken. Dessutom blev de något sega. Kanske lägga till någon minut vid gräddningen.

  • Kakan1986 8 juni 2011

    Jag älskar såna frallor man köper med ost på, kan man göra det med detta recept? Hur gör man isåfall, lägger man på osten mot slutet av gräddningen eller någon som har tips/förslag?

  • hembakt2 8 juni 2011

    Det passar utmärkt med detta receptet:) Det är bara att lägga på innan du stoppar in dem i ugnen!

  • flabban 10 juli 2011

    Har redan hunnit bakat det flera gånger. Toppenfrallor. Betyg 6 av 5 möjliga. Tack för ett fantastiskt recept.

  • ZG 21 augusti 2011

    Bakade nu ikväll, kanongoda frallor! Äntligen ett recept som blir riktigt bra!

  • hembakt2 27 augusti 2011

    Tack för de snälla orden!:) Vad kul att ni gillar frallorna! Det värmer!

  • maddis123 27 augusti 2011

    Kanongoda! Har gjort dessa flera gånger nu och dom blir alltid lika goda. Funkar utmärkt att baka ut och kalljäsa i kylen över natten. Vad kan smaka bättre en lördagsmorgon än nybakta "köpefrallor". Tack för detta recept!

  • marieborgessvarmor 15 januari 2012

    Hej.. Jag har verkligen också längtat efter just en sådan fralla. Har satt en deg nu och ser förväntansfullt fram emot resultatet. Toppen att du delade med dej. Jag återkommer lite senare med besked om hur JAG lyckades.

  • marieborgessvarmor 15 januari 2012

    ÅHH så fint det blev och så stora och goda--mums Tack igen.

  • hembakt2 16 januari 2012

    Vad kul att de blev bra!:))) Alltid lika kul när andra lyckas med dem! marieborgssvarmor, tack för inlägget i gästboken!:) på www.hembakt.se har jag lite fler recept (runt 50 hittills). I år ska jag försöka avslöja pizzadegen:)

  • Libra 17 april 2012

    Hur många blir det ungefär ??

  • hembakt2 17 april 2012

    Det blir ca 4-5 stycken. Jag bakar inte till så många:)

  • Rosita68 3 juli 2012

    Så lätta att göra och jätte goda. Tack!

  • ZaNdRoRiA 6 december 2012

    Jag som inte är jättevan att baka bröd har nu en deg på jäsning av dessa, men den blev väldigt kladdig, hade i lite extra mjöl men ändå. Ska den vara det eller behöver jag mer mjöl? Får se hur det blir vid utbakningen nu. Återkommer :-D

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.