Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Läcker hösttårta

 
  • Serverar: 12-14 portioner
Skriv ut

Mjuk hasselnötsbotten, sötsyrlig lingonpannacotta, len chokladmousse och en blank chokladgelé. Denna tårta har verkligen allt man kan begära!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller ca 200 grader vanlig ugn.
  2. Botten: Smält och bryn smöret på mellanhög värme. Smöret ska vara gyllene och dofta nötigt. Se till att även använda mjölkproteinet som har samlats i botten. Blanda smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt äggvitan.
  3. Häll smeten i en smord och bröad springform, 26 cm i diameter. Grädda bottnen mitt i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut den och låt den svalna. Sänk ugnsvärmen till 160 grader varmluft eller 185 grader vanlig ugn.
  4. Pannacotta: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädde, socker, lingonjuice och urskrapad vaniljstång med frön. Tillsätt urkramade gelatinblad. Rör om tills de lösts upp. Kyl ner blandningen över kallt vattenbad.
  5. Häll pannacottan i formen när bottnen är helt avsvalnad och pannacottan börjat tjockna. Låt den stelna klart i kylen tills pannacottan har satt sig helt.
  6. Chokladmousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka socker och vatten till 118 grader. Slå det över äggen i en tunn stråle samtidigt som du vispar och fortsätt vispa till det är svalt. Krama ur gelatinbladen och smält det i en kastrull på låg värme.
  7. Blanda i lite av äggvispet i kastrullen och häll sedan tillbaka allt i bunken. Rör i smält choklad och blanda ordentligt. Avsluta med att vända i den lättvispade grädden. När moussen är ordentligt blandad häller du den över pannacottan. Ställ tårtan i kylen i ca 1 timme. Ställ den sedan i frysen i ca 2 timmar.
  8. Chokladgelé: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp vatten, socker och glykos. Krama ur gelatinet och smält det i sockerlagen. Tillsätt hackad choklad, kakao och grädde. Blanda ordentligt och sila av. Låt det svalna något.
  9. Ta ut tårtan ur frysen och häll gelén över tårtan. Låt den stå i kylen fram till servering.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.