Klassisk och god smakkombination med hallon och lakrits. Det blir spännande med de krispiga hallonmarängerna som gömmer en fyllig lakritsglass!
Instruktioner
- Maräng:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa äggvita och citronsaft skummigt. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt hälften av sockret. Vispa in sockret i skummet. Tillsätt resten av sockret och öka hastigheten igen och vispa lite till. Sikta i florsockret och vänd ner det i marängen med hjälp av en slickepott. Tillsätt hallonpurén.
- Bred ut marängsmeten till en tunn platta på en plåt med bakplåtspapper, ca 25x25 cm. Grädda marängen mitt i ugnen i ca 2 minuter. Sänk ugnsvärmen till 100 grader och grädda i 45-55 minuter. Passa marängen mot slutet så att den inte blir brunfärgad. Ta ut och låt marängen kallna på papperet. Bryt marängen i bitar.
- Lakritsglass:
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och -frön och lakrits i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och ta upp vaniljstången.
- Vispa upp äggulor, socker och muscovadosocker. Häll över den varma gräddmjölken och vispa ihop till en jämn smet. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under vispning till 85 grader, tills smeten börjar tjockna.
- Sila smeten och häll i en bunke. Lyft upp gelatinet och låt det smälta i den varma glassmeten. Ställ bunken svalt och kyl ner smeten. Frys smeten i glassmaskin.
- Lakritssirap:
- Häll vattnet i en kastrull och lös upp lakritsgranulatet i vattnet. Tillsätt sirapen. Koka upp och låt koka 2-3 minuter under vispning. Tillsätt saltlakritsarom och svart färg. Låt sirapen kallna och häll den i en liten flaska.
- Lägg upp en kula glass på tallrikar. Ringla över lakritssirapen och lägg på marängerna. Garnera med hallon och krossad lakrits.
Publicerat den
20 mars 2014
Liknande recept
Skriv kommentar