Åhhh...äntligen lakritsknäck...
Instruktioner
- Krossa karamellerna fint i en mortel.
- Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad vid kastrull.
- Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 122°, rör om då och då.
Koktid 15–30 min.
- Tillsätt karamellkross och smör. Fördela smeten i knäckformar.
- Låt stelna. Förvara svalt.
- Kulprovet:
Häll några droppar i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.
Publicerat den
9 november 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Det här låter mumma. Det måste jag prova!
Nån som provat?
Ja, knäcken blev verkligen supergod. Härlig kombination av sött och lite salt. Koktiden kan vara lite snålt tilltagen, jag kokade i en halvtimme och fick lagom mjuk knäck, men det beror ju på kastrullstorleken också. Jag mortlade dessutom några turrar extra och strödde ovanpå knäcken i formarna, tyckte det blev dekorativt och gott.
Håller med föregående talare, dessa lakritsknäck blev supergoda kommer att göra dem fler gånger inte bara till jul. Koka dem och klippa i bitar och linda in var kola i papper och ge bort till en lakritsälskare i present skulle nog bli uppskattat. Full pott på receptet och full pott på smaken. Kram emaxen
Mycket mycket goda. Jag är en stor lakritsälskare men kan tänka mig att även de som inte är ett big fan av lakrits gillar dessa. En perfekt blandning av smaker:D. Tack för receptet!
Det blev goda men jag ska nog ta flera turkiska pepparkarameller för jag tyckte det smakade för lite.
Åh, vad goda de blev! Detta kommer att bli en ny jultradition. Tack!
Goda men vi kommer att ha betydligt mer turkispeppar i för att få upp lakritssmaken än mer. Den var bara där som en lätt touch av lakrits när vi tog enligt receptet.
Jag lagade nyss knäcken, tog 20 turkisk pepparkarameller och det blev SJUKT GOTT!!! Den absolut godaste knäck jag nånsin ätit...så jag får nog låsa in den och kasta nyckeln nu för att jag ska klara av att spara den till jul. =)
:-)
Detta är nåt jag bara vill göra EN gång om året. Gud vet hur jag ska få rent kastrull och visp! Nästa gång ska jag lura ut hur man bara "klipper i bitar och rullar in i kolapapper", för detta med att hälla i formar var helt galet jobbigt. Men goda vart dom, absolut! (Tog dubbel mängd turkisk peppar i min smet.) För den som inte vet så kan man få seg kola istället för hård knäck bara genom att koka kortare tid.
Jag har en tupperwarekanna (5 dl mått ) som jag använder när jag ska fylla formarna. Snabbt och lätt att bara hälla i.