Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lakritsmousse med brownie, lemon curd och lakritssmulor

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Lakrits och citron är goda smakkombinationer. Här samsas de i en len mousse, sötsyrlig lemon curd, sega browniebitar och knapriga lakritssmulor.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mousse: Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden i en kastrull tillsammans med lakritsgranulat eller lakritspulver. Vispa tills pulvret har lösts sig. Låt grädden stå ett par minuter och svalna. Häll den över den vita chokladen och rör om tills chokladen har smält. Täck bunken med plastfolie och sätt in den i kylen över natten.
  2. Nästa dag: Ta fram bunken och vispa upp moussen med en elvisp.
  3. Lemon curd: Blanda citronsaft, -skal, smör och socker i en rostfri kastrull och smält allt på låg värme. Ta kastrullen från värmen. Vispa ihop ägg och äggula i en bunke. Häll ner äggen i den ljumma blandningen i kastrullen och sjud försiktigt under vispning tills det tjocknar. Ta kastrullen från värmen och sila av blandningen. Häll upp lemon curden i en bunke och täck den med plastfolie. Låt den svalna i rumstemperatur och sedan kallna i kylen.
  4. Lakritssmulor: Skär smöret i tärningar och blanda det med mjöl, socker, vaniljsocker och lakrits till en smulig pajdeg i en bunke. Sätt in bunken i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen 10-12 minuter eller tills smulorna börjar få en gyllenbrun färg. Låt dem svalna på plåten.
  5. Servering: Skär brownien eller kladdkakan i cm stora bitar (bäst går det om den är halvfrusen) Lägg bitarna i botten på portionsglas. Varva lakritsmousse, lakritssmulor, lemon curd och browniebitar. Strö över lite lakritsgranulat precis innan servering.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.