Den sötstarka såsen med morot och aprikos passar perfekt till den chutneyfyllda steken!
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Rör ihop fyllningen.
- Klipp ett litet hål i ena änden på nätet som omger steken. Pressa in fyllningen mitt i köttet med hjälp av en sked. Knyt ev ihop nätet igen.
- Lägg steken i en ugnssäker form. Krydda steken runt om med salt, peppar och mynta. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del.
- Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65° för rosa kött och 70° för genomstekt, 1-1 1/2 tim. Ta ut steken.
- Sila ifrån och spara stekskyn.
Täck över steken med folie och låt den vila.
Gör såsen under tiden.
- Sås:
Skala och skiva moroten tunt.
Lägg aprikoser och morot i en liten kastrull.
Häll på vattnet. Koka under lock 10-15 min tills allt är mjukt. Sila ifrån och spara kokspadet.
- Kör aprikoser och morot till en puré i mixer eller matberedare. Späd ev med lite av kokspadet.
Häll tillbaka purén i kastrullen.
Mät upp stekskyn från steken.
Tillsätt kokspad från aprikoserna så att det blir totalt 4 dl.
Häll det i kastrullen.
Tillsätt grädde, smulad buljongtärning och mynta.
Koka upp och smaksätt med mango chutney, salt och peppar.
- Ta bort nätet och skiva lammsteken.
- Servera med såsen, kokta grönsaker och t ex couscous.
Publicerat den
12 februari 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Detta låter härligt, tjuvstartar lammätandet redan imorgon. Jag är tyvärr allergisk mot vitlök och 95% av alla lammrecept innehåller vitlök, så detta ska bli mums! A
Jättegod lammstek och vilken sås!!! Mums