Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lammstek i lergryta

Lammstek är en underbart god rätt som funkar året om och vid alla tänkbara festliga tillfällen. Traditionellt sett är lamm framför allt en måltid att äta under påsken, så varför inte prova att laga en saftig lammstek nästa påskmiddag? Ett tacksamt redskap när det ska tillagas lamm är en lergryta. Den blötläggs i 15 minuter innan köttet och övriga tillbehör läggs ner i grytan. Ställ in grytan i kall ugn och vrid upp till 100 grader. Efter en timme är det dags att skya steken och vrida upp temperaturen till 225 grader. En fördel är om du har en stektermometer till hjälp när du ska laga rätten så att du får det perfekta köttet, mellan 60 och 70 grader är bra. Matklubben har samlat flera recept på denna rätt, prova till exempel att tillaga den klassiska rätten lammstek provencale i lergryta. Eller testa ett recept på lammstek i lergryta med rött vin. Himmelskt gott och mustigt!


Lägg lergrytan i blöt i 20 minuter. Putsa lammsteken. Lägg katrinplommonen i steken och bind ihop den. Gnid in steken med salt och peppar. Skala och kapa ner morötterna i 3cm stora delar som du se...

2 h
3

Blanda marinaden i en skål eller kastrull och lägg i lammsteken. Marinera i kylen några timmar eller över natten. Sätt ugnen på 200 grader. Dela vitlöksklyftorna i bitar, skär skåror i lammsteken o...

3-4
13

Blötlägg lergrytan i 15 minuter (10 timmar om det är första gången du använder den) Gnid in köttet ned kryddorna och lägg sedan ner den i den blötlagda lergrytan. Klyfta lök, äpple och dela morot...

4
8

Blanda vin, olivolja, citronsaft, pressad vitlök, örter, kryddor och salt. Lägg lammsteken i en plastpåse och häll på marinaden. Slut till plastpåsen och låt allt ligga i kylen under natten. Vänd någr...

8 h
6
2

Ta fram din romerska lergryta och blötlägg den i kallt vatten några minuter. Gnid in steken i fint salt och oregano. Lägg ned köttbiten i den våta grytan.Klyfta två-tre äpplen, obesprutade helst, r...

2 h 10 min
8-10
4

Jag gjorde som vanlig tjälknöl, dvs lade den djupfrysta steken i en form, in i ugn på 75-80 gr värme, fick gå över natten. I Paul Svenssons receptbeskrivning, som du hittar på svt.se, recept, så b...

2

Skär vitlöken i bitar och gör mindre kvistar av rosmarinen. Skär små fickor i lammköttet och tryck in vitlöksbitar och rosmarinkvistar i den. Gnid in köttet med salt och svartpeppar. Lägg lammst...

4
2

Putsa lammsteken fri från hinnor och även fett om det är mycket fett på den. Blanda rumsvarmt smör med finhackad vitlök, timjan, salt och peppar. Gnid in hela lammsteken med smörblandningen och äv...

4-5
19

Tärna kött och lägg det i en bunke. Krydda det med curry, peppar, salt och paprikapulver. Blanda i mjölet och rör om. Värm upp vattnet och lös upp buljongtärningen. Lägg kött i lergryta och häll...

2 h 15 min
4-5
8

1* Lägg grytan i vatten 10-15 minuter 2* Skala lök potatis skär i klyftor . 3*Lägg potatisen i botten sen lök häll över tomatkrossen smula buljongtärningen över. 4* Gnid i köttet med kryddorna. Sti...

2 h
6
7

Sätt lergrytan i blöt i kallt vatten i 30 minuter. Skölj skinkan under kallt vatten och placera den i lergrytan med svålen uppåt. Stick in skinktermometern så spetsen är ordentligt inne i skinkan....

2 h 30 min
6

Skär köttet i lagom stora bitar och lägg de i lergrytan. Rensa och skär paprikorna i bitar, lägg de i grytan. Skala morötterna, likaså lökarna skär de i skivor. Ta i allt i grytan, samt de skalade...

4
4

Lägg lergrytan i blöt minst 15 minuter. Blanda mjöl, pepparmix och curry i en plastpåse. Skär levern i ca 3 centimeters kuber och lägg i mjölblandningen. Skaka om så levern blir väl täckt på all...

1 h 30 min
4-6
3

Skala potatis, lök, vitlök, morötter och palsternacka och skär i ganska stora bitar... Lägg i grytan (som gärna kan ha stått i vatten en stund). Om du inte har någon lergryta kan du ta ta vilken gryta...

4
2

Blötlägg en lergryta i ca 20-30 minuter. Krydda kycklingen runt om ordentligt med alla kryddor och klappa in dom. Skala eller skrubba potatisen och dela i halvor på längden och salta. Lägg kyckling...

2 h
4
2

Skala och hacka löken grovt och lägg i grytan tillsammans med köttet. Skala och skär potatisen i skivor eller bitar. Dela kärna ut och skär paprikorna i bitar. Lägg potatis och paprika i grytan. De...

4
2

Bryn grytbitarna så de får färg och gör detsamma med löken, häll över i lergrytan (som legat i vatten i 30 min) och blanda ner kryddorna och den finhackade vitlöken och blanda väl. Skär aubergin i...

2-4
1

Rör samman marinaden från påsen, salt och grillkryddan. Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden, se till att att hela kycklingen får marinad. Låt ligga ca 1 timme, vänd runt kycklingen...

4-5
1

Sätt ugnen på 150 grader. Bind upp steken. Blanda olivolja och kryddor och klappa in i steken. Stek den i 30 min. Skala potatisen och skiva de övriga grönsakerna och fördela dem runt steken. Rin...

1 h
4

Blötlägg lergrytan i 30 minuter. Skala och finhacka lökarna. Skölj och strimla purjolöken. Hetta upp en klick smör i en stor stekpanna och invänta fräsandet och därefter tystnaden. Då ska all...

4

Lägg lergrytan i kallt vatten i minst 10 minuter. Ta fram köttet, skär det i 3-4 cm stora bitar, torka av det ordentligt och salta och peppra. Hetta upp rapsolja och smör i en stekpanna och bryn kö...

4 h
3-4

Blötlägg de båda bönsorterna i vatten över natten. Lägg lergrytan i vatten 10-15 minuter. Hällbort blötläggnings vattnet från bönorna och lägg dem i grytan. Skär korven i ca 2 cm breda bitar. Sk...

2 h
4

Bena ur steken om den inte är benfri. Skär annars upp den. Bred ut köttet. Krydda, bred på örterna, citronskalet, den pressade vitlöken, de delade oliverna och den smulade fetaosten. Rulla ihop steken...

6

Börja med att göra snitt i lammsteken. Blanda alla ingredienser utom lök ,vitlök och spara 1 msk houng till senare .Smörj in marinaden ordenligt och glöm inte att smörja in i snitten . Fyll sedan vit...

2 h
6

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.