- Serverar: 6-8 portioner
- Tid: 2 dagar 2 timmar 30 minuter
Skriv ut
Liksom alla helgdagar i Italien, har påsk, Pasqua på italienska, dess andel av ritualer och traditioner. Måndagen efter påsk, la Pasquetta är en stor helgdag i hela Italien. Här kommer ett försvenskat recept där lammsteken får en härlig smak av must.
Instruktioner
- Putsa köttet och krydda det på insidan med 3 pressade vitlöksklyftor, svartpeppar, salt och timjan.
Bind upp det med hushållssnöre.
- Marinad:
Blanda must, skivad vitlök, kryddor, fond och soja i en bunke. Lägg köttet i en stor fryspåse och häll på marinaden, marinera 1-2 dygn i kylskåp. Vänd köttet några gånger.
- Sätt ugnen på 135°. Ta upp köttet ur marinaden, som sparas, och torka av köttet med hushållspapper. Lägg det i en ugnsfast form och stek köttet i mitten av ugnen i ca 2½ timma.
Häll marinaden i en kastrull, koka upp. Sila marinaden genom en finmaskig sil. Sila marinaden ytterligare en gång genom ett melittafilter till en klar buljong.
- Skala och skiva potatis, lök och morötter, ej för tunt.
Blanda skivorna, ost, persilja, salt och peppar i en bunke så att alla ingredienser fördelas jämt. Häll över i en gryta eller traktörpanna och platta till. Häll på 6 dl marinad och sjud under lock på svag värme ca 20 min.
- Ta ut köttet och låt det vila 15 min i folie. Skiva köttet tunt med vass kniv och servera det med sjömanspotatis.
Publicerat den
22 februari 2012
Liknande recept
Skriv kommentar