Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lammstek med klyftpotatis och vitlökssmör

 
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Lammstek med klyftpotatis och vitlökssmör.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Putsa bort synliga hinnor från stekens utsida. Gnid in steken i olivolja, salt, svartpeppar, vitlök, timjan och/eller rosmarin samt citron eller vinäger. Låt marinera någon timme - helst över natten.
  2. Välj en långpanna och följ anvisningarna: Sätt ugnen på 175 grader. Bryn steken runt om för smakens skull (gärna i smör). Salta och peppra ytterliggare. Sätt steken i ugnen från 1 till 2 timmar beroende på storlek.
  3. En stektermometer visar köttets innertemperatur. Från 40 grader börjar proteiner koagulera, köttet blir mindre rött och vatten rinna. Från 60 till 70 grader är köttet rosa och saftigt –här rekommenderar jag att ta ut steken.
  4. Vid högre temperatur blir köttet gråare och vid 75 till 80 grader är det välstekt, som man säger. Mot 90 till 100 grader löses köttet upp. Det är ibland önskvärt, bland annat med segare fårstekar eller "lambshanks".
  5. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga cirka 5 grader när steken är uttagen. Låt alltid steken vila minst 20 minuter innan du skär upp den.
  6. Tillsätt 10 borstade, klyftade fasta potatisar i samma form runt steken. Vänd i 4 msk olivolja, salt och peppar. Potatisarna tar ungefär 40 minuter varför det är lagom att tillsätta dem då steken varit inne 40 minuter. Skär upp steken och lägg på potatisen. Klicka över vilökssmör och ställ under grill tills smöret precis börjat smälta. Klart.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.