Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lammstek med rosmarin och vitlök samt potatisgratäng med rödvinssky

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Det är inte ofta vi äter denna rätt då säsongen är kort, men gudars vad gott det är. Och ju mer sällan man äter något desto godare brukar det bli. Jag gör en blandning av smält smör, massor av pressade vitlöksklyftor, flingsalt samt en kvist repad färsk rosmarin. Denna blandning masseras in så det står det heliga till, binds upp och tillagas sedan på 100 grader till en innertemperatur av 65 - 67 grader. Då föredrar jag den. Viras in i folie för att efterstekas och safta till sig. Ta en rejäl bit så värmen behålls medans potatisgratängen gräddas. En gudomligt god potatisgratäng och en rödvinssky till så är man uppe bland molnen och svävar.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Rör smör, vitlök, rosmarin och flingsalt till en massa. Massera in det ordentligt i köttet och bind om allt med ett steksnöre. Stoppa in sista rosmarinkvisten. Bryn lätt i smör. Lägg i en ugnsform och stoppa in en stektermometer i den tjockare delen av lammet. När den visar önskad innertemperatur tas den ut och viras in i rejält med folie för vilning.
  2. Höj ugnsvärmen till 200 grader. Skala och skiva potatisen tunt med tex. en mandolin 0,5 mm. Lägg ut ett lager potatis, strö över ost, resten av potatisen och häll till sist över grädden. Strö över flingsalt. Grädda gyllenbrun i 45 minuter - 1h i mitten av ugnen.
  3. Lägg socker och vin i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka rätt häftigt tills det är reducerat till hälften. Häll i vatten och buljong och reducera återigen till hälften.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.