Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Landskapsbröd Smålandskringlor

 
  • Serverar: 20 portioner
Skriv ut

Kringla är ursprungligen ett isländskt ord som betyder ring. Mycket av det som idag kallas för ringar benämndes förr som kringlor. Smålandskringlor finns i många varianter. I västra Småland kallas dessa bakverk för lunsar. Kringlorna äts med smör och ost och passar utmärkt för utflykt eller mellanmål. Smålandskringlan kan också vara bakad på enbart vetemjöl och gräddfil och blir då mer en kaffekringla. Det sägs att smålandskringlorna fick följa med emigranterna till Amerika som färdkost.

Ingredienser

Instruktioner

Smält smöret och tillsätt mjölk, grädde och ägg. Blanda mjöl, hjorthornssalt, bikarbonat och socker. Rör ner i vätskan och arbeta ihop till en jämn deg. Dela degen i två delar och rulla ut till längder. Dela längderna i 10 bitar. Baka ut till runda kringlor och lägg på smord plåt. Grädda direkt i 250° i ca 10 minuter tills kringlorna har fått fin färg. Låt kallna under bakduk på galler.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.