Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lanskapsbröd Södermanland Södertäljekringlor

 
Skriv ut

De första kringlorna bakades troligen av nunnor i Sydeuropa på 600-talet. Degrester formades till kringlor som skulle symbolisera bedjande barn med korslagda armar. Även södertäljekringlan har en lång historia och var redan på 1600-talet känd långt utanför stadens gränser. Kringlornas historia är starkt förknippad med kringelgummorna som i det närmaste överföll genomresande med sina korgar. I hamnen hann inte sjömännen gå av båten innan där var några ivriga försäljerskor framme. Deras försäljningsmetoder var så drastiska att de 1837 förbjöds att röra sig utomhus med sina kringelkorgar

Ingredienser

Instruktioner

Hacka sönder matfettet i det mesta av mjölet. Tillsätt salt och socker. Lös upp jästen i den ljumma grädden. Tillsätt degspadet och äggen och arbeta degen smidig. Låt jäsa i 30 minuter. Arbeta degen smidig med resten av mjölet. Rulla ut degen till smala längder, ca 25 cm långa. Forma till vackra kringlor och låt dem ligga och jäsa på bakbord i 30 minuter. Lägg ner några kringlor i sänder i en kastrull med kokande vatten. Låt dem koka tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med hålslev och lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda kringlorna ljusgula i 275° ca 15 minuter.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.