Skållat bröd gör man för att det ska bli extra saftigt och hållbart. I Skåne är det vanligt med skållat bröd. Prova gärna det här aromatiska och lite söta skånska brödet.
Instruktioner
- Dag 1: Häll rågmjölet i en bunke. Slå över det heta vattnet och rör om. Den klistriga smeten ska stå i rumstemperatur till nästa dag, övertäckt med plast.
- Dag 2: Gör en raskdeg av jäst, vatten och rågsikt. Blanda ner den skållade mjölblandningen.
- Arbeta degen kraftigt, helst i en hushållsassistent, men det går även bra att arbeta den för hand. Låt degen vila 2 timmar.
- Värm vattnet till fingervärme, ca 37 grader. Häll vatten, olja, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl special i raskdegen.
- Arbeta ihop till en seg och elastisk deg. Låt degen jäsa en timma. Stjälp upp degen på ett bakbord och knåda ihop den.
- Dela degen i fyra delar och forma varje del till en stor bulle. Låt bullarna vila 5 minuter.
- Forma degbullarna till avlånga limpor. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Låt limporna jäsa i en timma. Sätt ugnen på 250 grader.
- Grädda bröden 15 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 175 grader och grädda ytterligare cirka 25 minuter.
Publicerat den
6 juli 2008
Skriv kommentar